Hrvatska
StoryEditor

Potrošnja raste 10. mjesec zaredom, a u svibnju i rekordno

03. Srpanj 2015.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u svibnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 3,2, a realno 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je znatno brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja ojačala 2,5 posto i najveći rast od rujna 2007. godine. Tako je nastavljen višemjesečni pozitivni trend, s obzirom da je pad maloprodaje posljednji puta zabilježen u srpnju 2014. godine. Rast prometa u trgovini na malo 10 mjeseci zaredom nije zabilježen još od 2007., dvije godine prije početka šestogodišnje recesije.

- Na nastavak rasta prometa trgovine na malo ukazivao je nastavak poboljšanja indeksa iz ankete pouzdanja potrošača, odnosno blagi rast optimizma koji je zasigurno potaknut rasterećenjem dohotka nakon izmjena u oporezivanju dohotka. Uz to, dobri turistički pokazatelji tijekom predsezone, rast prodaje novih automobila te niska baza, kao posljedica dugotrajne krize, podržali su rast prometa u trgovini na malo, navode analitičari Raiffeisebank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

U cijeloj 2015. analitičari RBA očekuju pozitivnu stopu godišnjeg rasta u trgovini na malo koja će se, smatraju, pozitivno odraziti i na rast osobne potrošnje, odnosno bruto domaćeg proizvoda (BDP). Upravo je jačanje osobne potrošnje, uz rast izvoza, bio glavni čimbenik rasta BDP-a u prvom tromjesečju ove godine, već drugi kvartal zaredom, zahvaljujući čemu je gospodarstvo, nakon šest godina, izašlo iz recesije.

05. svibanj 2024 22:24