Hrvatska
StoryEditor

Potrošnja u lipnju blago porasla, rezultat bolji od očekivanog

04. Kolovoz 2014.

Nakon oštrog pada u svibnju, u Hrvatskoj je u lipnju promet u trgovini na malo realno porastao blagih 0,1 posto na godišnjoj razini, što je bolji podatak nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u lipnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno pao za 0,7 posto, dok je realno porastao za 0,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je bolji podatak nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad potrošnje u lipnju za 0,6 posto na godišnjoj razini. Pritom je jedan očekivao rast od 0,3 posto, a ostali pad u rasponu od 0,5 do 1 posto.

Od početka godine podaci o potrošnji prilično osciliraju. U prva dva mjeseca potrošnja je stagnirala, da bi u ožujku i travnju porasla. U svibnju je, pak, promet u trgovini na malo potonuo 1,8 posto, što je bio njegov najveći pad od ožujka 2013. godine.

„Na lipanjske podatke o prometu u trgovini na malo vjerojatno se prelio pozitivan utjecaj početka turističke sezone, ali i vrlo niske baze“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Premda bi idućih mjeseci turistička sezona mogla pozitivno utjecati na potrošnju, makroekonomisti ne očekuju njezin značajniji oporavak ove godine.

„Zamjetniji oporavak godišnjih stopa rasta i dalje će ograničavati nepovoljni utjecaji iz gospodarstva - niska zaposlenost, visoka nezaposlenost i posljedično visoka razina potrošačkog pesimizma. Stoga u ovoj godini očekujemo vrlo blagu realnu stopu rasta trgovine na malo od 0,2 posto godišnje“, navode analitičari Raiffeisenbanke.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno idućega tjedna.

24. travanj 2024 00:35