17. listopad 2013.

Povećanje naknade za obnovljive izvore povećat će i račune za struju?

Povećanje naknade za obnovljive izvore energije kućanstva će po svemu sudeći od studenoga osjetiti na svojim računima koji bi za prosječna kućanstva mogli biti veći za desetak kuna, proizlazi iz odgovora opskrbljivača na upit o današnjoj odluci Vlade koja je uredbom povećala naknadu za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije s 0,5 lipa po potrošenom kilovatsatu na 3,5 lipa (cijene su bez PDV-a).

"Vladinom odlukom o povećanju naknade za OIEiK povećan je regulirani dio računa, na koji, kao opskrbljivači električnom energijom, nemamo nikakvog utjecaja. Prema zakonu, tvrtka GEN-I mora potrošačima zaračunati ‘naknadu‘ u točnom iznosu koji Vlada predvidi. To, na žalost, znači kako će računi za struju za kućanstva biti viši, i to isključivo zbog odluke Vlade RH, koju mi moramo poštovati", odgovorili su iz slovenskog GEN-I-ja.

Po podacima te tvrtke, okvirno povećanje iznosa za kućanstvo s prosječnom potrošnjom električne energije procjenjuje se na oko 10,94 kune mjesečno, ili 6 posto povećanje cijene za opskrbu i proizvodnju odnosno 3,5 posto povećanja ukupnih troškova za električnu energiju.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na današnjoj je sjednici Vlade izrazio nadu da opskrbljivači, zbog povećanja naknade za obnovljive izvore neće povećati račune za struju.

No, iz odgovora GEN-I-ja očito je kako će povećanje naknade ipak utjecati na više račune za građane, a da se to iščitati i iz odgovora RWE Energije, dok iz HEP-a nisu odgovorili na upite kako će reagirati nakon odluke Vlade.

Iz RWE Energije podsjećaju da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije do 2020. godine, kojim se predviđa da se udio energije iz obnovljivih izvora poveća na 20 posto te da je naknadu za obnovljive izvore od 1. studenog povećala s pola lipe po potrošenom kilovatsatu na 3,5 lipa, bez PDV-a.

"To zapravo znači da će na računima za električnu energiju porasti samo stavka za poticanje obnovljivih izvora. Naknadu za obnovljive izvore je i dosad plaćao svaki potrošač, i ta stavka će porasti kod svih opskrbljivača. Međutim, stavka koja se odnosi na potrošenu električnu energiju koju kupac plaća RWE Energiji se ne mijenja", odgovorili su iz RWE Energije.

Iz te tvrtke također ističu kako naknadu za obnovljive izvore energije, sukladno zakonu, mora platiti svaki potrošač, te da RWE Energija ne može utjecati na Vladine odluke o povećavanju te naknade. "Ta naknada se uplaćuje proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, a ne RWE Energiji", navode iz te tvrtke.

I u RWE Energiji i u GEN-i-ju kažu kako im Vlada nije najavila povećanje iznosa naknade za obnovljive izvore.

"Vlada nije uputila službenu najavu da će povećati iznos te naknade, međutim odluka je bila očekivana, s obzirom na to da Hrvatska do 2020. godine želi povećati udio energije iz obnovljivih izvora na 20 posto", kažu u RWE Energiji.

Iz GEN-I-ja navode kako nisu primili upit za mišljenje niti su bili obaviješteni o namjeri povećanja naknade.

"Tvrtka GEN-I je otvorena za suradnju te bi kao sudionik na tržištu opskrbom električnom energijom željela sudjelovati u razgovorima vezanima za tematiku od iznimno velike važnosti za sve uključene strane, a ponajprije potrošače", dodaju iz te tvrtke.