Hrvatska
StoryEditor

Povišica za ravnatelje državnih agencija ‘zbog velike odgovornosti‘

11. Srpanj 2013.

Današnjom odlukom Vlade plaće ravnatelja i zamjenika triju državnih agencija dignute su na razinu plaća zamjenika i pomoćnika ministara, a potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić pojasnio je to potrebom da se bolje plate dužnosnici koji preuzimaju veliku odgovornost u poslu koji obavljaju.

Riječ je o plaćama ravnatelja i zamjenika ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost, Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG), čiji će čelnici sada imati neto plaće u najvišem iznosu od oko 15 tisuća kuna.

Grčić je istaknuo da Hrvatska ima oko 60 državnih agencija, a da su neke od njih, poput zavoda za zapošljavanje, mirovinsko i zdravstveno osiguranje i raspolaganje fondovima EU već ranije izdvojene iz tog popisa zbog svog značaja.

Njima su danas dodane još tri agencije, kojima se ili širi obujam poslovanja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, poput Agencije za plaćanje u poljoprivredi, koja će preuzeti upravljanje milijardama eura namijenjenih poljoprivredi, ili HAMAG-a u čiji će djelokrug od 2014. biti uklopljena i Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske BICRO.

Ravnateljima tih agencija današnjom je odlukom dodijeljen koeficijent 5,70, a zamjenicima 5,27, koji se množi s osnovicom za obračun plaća državnih dužnosnika.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i odluke o pokretanju postupka sklapanja sporazuma o oporezivanju dohotka od štednje s tri tzv. porezne oaze, odnosno s Djevičanskim otocima, britanskim prekomorskim teritorijem Monserrat i otokom Jersey. Riječ je, kazao je zamjenik ministra financija Boris Lalovac, o sporazumima koji će omogućiti razmjenu informacija o prihodima od kamata na štednju na tim područjima, a koji će omogućiti izbjegavanje porezne evazije.

Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti je pak današnjom odlukom Vlade u vlasništvo preneseno šest stanova u Zagrebu, ukupne vrijednosti od oko 4,7 milijuna kuna, a temeljem odluke Ustavnog suda iz 2010. godine o otklanjanju posljedica povrede ustavnog prava vlasništva HAZU-a.

Uz ostalo, Vlada je danas prihvatila i izvješće o kvaliteti zraka, koje pokazuje da je u Hrvatskoj od 2008. do 2011. zabilježen trend smanjenja onečišćenja zraka te da je kvaliteta zraka uglavnom zadovoljavajuća, osim u pojedinim urbanim i industrijskim područjima, npr. u Zagrebu i Rijeci zbog prometa, Sisku i Rijeci zbog prerade nafte, a u Slavonsko Brodu zbog utjecaja rafinerije iz Bosanskog Broda.

17. svibanj 2024 15:36