Hrvatska
StoryEditor

Povjerenik Vella: Kružno gospodarstvo velika prilika za razvoj gospodarstva, investicije i otvaranje zelenih radnih mjesta

21. Ožujak 2017.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović sastao se s Karmenuom Vellom, povjerenikom EU-a za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, s kojim je razgovarao o aktivnostima koje se poduzimaju u području zaštite okoliša, ispunjavanju zajedničkih europskih ciljeva, a poseban fokus bio je na uspostavi sustava gospodarenja otpadom i kružnoj ekonomiji.

>>>Majdandžić: Gradski oci će moliti komunalne tvrtke da prime splitski otpad

Vella: Imate moju podršku

Povjerenik Vella je se osvrnuo na pregled aktivnosti u području okoliša, dvogodišnji ciklus analiza , dijaloga i suradnje u cilju poboljšanja postojeće politike EU-a u području okoliša, a u okviru kojega su sastavljena izvješća za 28 država članica u kojima su opisani glavni izazovi i prilike u području okoliša za svaku državu članicu. Vezano uz Hrvatsku, Vella je naglasio da je postignut napredak.

>>>Trumpov savjetnik za okoliš kaže da ugljikov dioksid nije ključan faktor globalnog zagrijavanja

-Pozdravljam donošenje Plana gospodarenja otpadom, kao i Plana sprječavanja nastanka otpada. Sada je ključna implementacija. Imate moju podršku, kazao je Vella. Naglasio je kako kružno gospodarstvo predstavlja veliku priliku za razvoj gospodarstva, investicije i otvaranje novih zelenih radnih mjesta.

>>>HEP Proizvodnja osigurala okolišnu dozvolu za elektranu-toplanu Zagreb

Ministar Dobrović je kao profesor razvio model gospodarenja otpadom na otoku Krku te je povjereniku Velli kazao kako mu je cilj da to sada provede i na nacionalnoj razini.

U izvještaju za Hrvatsku kao pozitivan primjer je posebno istaknut otok Krk u kojemu je uspostavljen sustav gospodarenja otpadom koji počiva na načelima kružnog gospodarstva te se potiče odvojeno prikupljanje, recikliranje i kompostiranje. Ministar Dobrović je izrazio zadovoljstvo što je Europska komisija prepoznala Krk kao pozitivan primjer naglasivši da je na Krku već dosegnuto 50% recikliranja.

>>>Tehnix: Savršeno uklapanje u Plan gospodarenja otpadom

-Pred nama je mnogo posla kako bi zacrtane ciljeve sada proveli na terenu. Osigurat ćemo promjene te uspostaviti sustav koji počiva na kružnom gospodarstvu. Mnogi gradovi i općine su spremni i čekaju javne pozive za sufinanciranje projekata iz područja gospodarenja otpadom, a s kojima ćemo uskoro krenuti. U kratkom vremenu ćemo ostvariti značajne pomake, poručio je ministar Dobrović.

19. travanj 2024 08:40