Hrvatska
StoryEditor

Povratak u školske klupe: Prosječnom je građaninu trenutno od roditeljstva privlačnija – vazektomija

07. Rujan 2015.
Piše:
Miro Soldić

Početak školske godine nije stresan samo za školarce, već i za njihove roditelje. Na financijske rane koje obično ostanu nakon godišnjeg odmora, sol će dodatno utrljati troškovi opremanja školaraca za povratak u klupe.

Gotovo svake godine se mijenjaju udžbenici, a jedina konstanta je da su sve skuplji i skuplji. Za ovu godinu će vas tzv. ‘osnovni paket‘ knjiga za prvašića stajati u prosjeku preko 600 kuna, a kako raste vaše dijete, paralelno s njim rastu i troškovi. Tako ćete za osnovni paket udžbenika za osmaša morati iskeširati preko 1400 kuna. Trend se nastavlja i za srednje škole, učenike prvog razreda gimnazije komplet knjiga će koštati oko 2000 kuna, dok se u nekim strukovnim školama taj iznos penje i do 2800 kuna. 

No nisu udžbenici jedini udar na budžet ponosnih roditelja, tu su i torbe, pernice, radne bilježnice i druga ‘dodatna oprema‘. Naravno, treba uzeti i novu odjeću, a troškovi svih ovih stavki mogu debelo varirati, ovisno o željama djece, i još važnije, dubini vašeg novčanika. Malo kvalitetniju torbu nećete naći ispod 200 kuna, a cijene se penju i na preko 1000 kuna, ako želite da vaš mali snob zadivi razredne kolege. Pernice koštaju od 60-ak kuna naviše, vrećice za tjelesni 40, dok cijena odjeće i obuće ovisi o trgovinama koje preferirate i kvaliteti na koju ciljate. Uglavnom, i tu ćete se oprostiti od pristojnog iznosa kojeg ćemo optimistično uprosječiti na 1000 kuna. Dakle, troškovi polaska u školu za vašeg đaka prvaka penju se na oko 2500 kuna, što je zastrašujuća cifra za obitelj s prosječnim primanjima.

Budući da su se udžbenici mijenjali prošle godine i sada po zakonu vrijede iduće četiri godine, nije čudno da se brojni roditelji odlučuju na kupovinu polovnih knjiga, po internetskim oglasnicima i antikvarijatima. Cijene rabljenih udžbenika kreću se oko polovice cijene novih, a antikvarijati nude i otkup setova knjiga koje kupci onda mogu zamijeniti za komplet za novi razred. Ušteda je u takvoj kombinaciji najveća, a da to znaju i roditelji i djeca pokazuje odlična očuvanost knjiga koje se donose na otkup. Po oglasnicima su cijene također upola jeftinije od novih, ali setovi često nisu kompletirani i teško je pronaći sve na jednom mjestu. Unatoč tome, isplati se potruditi i tražiti na više strana jer uz malo sreće možete proći čak i triput jeftinije nego u trgovinama. Potragu će vam olakšati činjenica da većina škola na svojim web stranicama objavljuje potrebnu literaturu, što su u svoje tražilice vrlo kvalitetno inkorporirale online trgovine.

Milan Bandić - šampion socijalnih davanja

Većina spomenutih briga i troškova mogla bi vas mimoići ako ste jedan od sretnika čije gradske i lokalne vlasti dijele ‘besplatne‘ udžbenike. Naravno, tu ne možemo a da ne spomenemo šampiona socijalnih davanja, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je početkom svibnja obećao da će iduće školske godine, uz osnovnoškolce, i svi srednjoškolci i studenti imati knjige plaćene iz gradskog proračuna. U proračunu je za tu namjenu osigurano ukupno 44 milijuna kuna (osnovne i srednje škole), dok će se o pokrivanju troškova studenata tek razgovarati na gradskoj skupštini.

Na valu predizborne i populističke brige za obrazovanje zajahala je i Vlada neslužbenom najavom kako razmišljaju o tome da od sljedeće školske godine svi učenici u osnovnim školama ponovo imaju pravo na besplatne udžbenike. Špekulira se o proračunskom iznosu od oko 80 milijuna kuna, ali mjera je još u potpunosti nerazrađena i ne zna se hoće li postojati gornja dohodovna granica za imućnije roditelje. Iz Vlade drže kako bi takav potez rasteretio građane, a sredstva bi se kroz povećanu potrošnju vratila u državnu blagajnu.

Kako god bilo, građani su trenutno prisiljeni na povećanu potrošnju, a dok se budžet puni, njihovi džepovi se drastično prazne. Kad zbrojimo troškove jednog školarca, pa još ako ih imate nekoliko, puno jasnija postaje demografska slika Hrvatske. Uz standard koji imamo, prosječnom je građaninu trenutno od roditeljstva puno privlačnija – vazektomija.

18. travanj 2024 07:39