Hrvatska
StoryEditor

‘Praksa hrvatskih teleoperatora ne razlikuje se od onih iz EU‘

17. Rujan 2013.

Danom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja ove godine započela je direktna primjena Uredbe o roamingu u javnim pokretnim komunikacijskim mrežama, a cijene korištenja elektroničkih komunikacijskih usluga u inozemstvu, kad je korisnik izvan Republike Hrvatske, značajno su smanjenje i u potpunosti regulirane Uredbom.

Ističu to iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture reagirajući na, kako navode, netočne informacija u pojedinim medijima o tome da cijene međunarodnim roaming uslugama nisu značajno pale nakon ulaska Hrvatske u EU.

Iz resornog ministarstva pritom upozoravaju kako se roaming usluge identificiraju s klasičnim međunarodnim pozivima, iako se ne radi o istoj stvari niti im se cijena formira na isti način. Navode kako se zamjenom pojmova obmanjuju građani, a potrošače navodi na neosnovane tužbe.

Pojašnjavaju kako je međunarodni roaming usluga koja omogućava korištenje mobilnog telefona u inozemstvu, kad je korisnik izvan mreže u kojoj je pretplatnik, dakle izvan Republike Hrvatske.

Upućuju korisnike kako njihov operator ima sporazume o roamingu sa stranim operatorima, što korisniku pruža mogućnost korištenja mreža tih operatora ostvarivanjem odlaznih i dolaznih poziva, slanja i primanja SMS poruka, kao i neke druge mobilne usluge (primjerice pristup glasovnoj pošti i nadoplata računa na pre-paid telefonima) na isti način kao i kod vaših domicilnih operatora. Raspoložive usluge razlikuju se od operatora do operatora, ovisno o njihovim međusobnim ugovorima.

Ističu kako je pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji od 1. srpnja započela direktna primjena Uredbe o roamingu u javnim pokretnim komunikacijskim mrežama. Cijene korištenja elektroničkih komunikacijskih usluga u inozemstvu, kad je korisnik izvan Republike Hrvatske, značajno su smanjenje i u potpunosti regulirane Uredbom.

Pojašnjavaju korisnicima kako se regulirane cijene propisane Uredbom o roamingu ne odnose na cijene poziva u inozemstvo kada je poziv započet u Hrvatskoj, u mobilnoj mreži čiji su pretplatnici.

U tom slučaju riječ je o klasičnom međunarodnom pozivu koji nije reguliran ovom Uredbom i cijene se formiraju na tržištu, a ne o usluzi međunarodnog roaminga.

 - Stoga je pogrešno tumačiti kako postoje dva cjenika za istu uslugu te kako se građane Hrvatske tretira kao da nisu građani EU. Naglašavamo kako se radi o dvije potpuno različite usluge i praksa hrvatskih operatora ne razlikuje se od prakse operatora u zemljama članicama Europske unije -  navode iz resornog ministarstva.

03. svibanj 2024 10:03