Hrvatska
StoryEditor

Pravo na rad uz mirovinu iskoristilo 1384 umirovljenika

01. Ožujak 2015.

Dosad su 1384 umirovljenika iskoristila zakonsku mogućnost da nastave raditi ili se zaposle na ugovor o radu do pola radnog vremena, dok istodobno i dalje primaju mirovinu ostvarenu na temelju prethodnog mirovinskog staža, podaci su Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje

Pravo na rad uz mirovinu uvedeno je od početka prošle godine, a mogu ga koristiti osobe koje su u mirovinu otišle prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, i to korisnici starosne mirovine te invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti ili djelomičnog gubitka radne sposobnosti.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kaže kako je mogućnost zaposlenja na pola radnog vremena, odnosno do 20 sati tjedno, uvedena jer je na tržištu rada uočeno da postoji određeni broj umirovljenika koji rade na ugovor o djelu, a dio ih je vjerojatno radio i na crno. Podaci HZMO-a pokazuju da se najveći broj umirovljenika, njih 1163, zaposlio u javnom sektoru - zdravstvu i socijalnoj skrbi, stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima i trgovini. Mogućnost dodatne zarade u privatnom sektoru pronašao je 221 umirovljenik.

Svi zaposleni umirovljenici, nakon što prikupe godinu dana radnog staža, imaju pravo tražiti ponovni izračun mirovine i na taj način povećati svoju mirovinu.

Prosječna mirovina koju primaju zaposleni umirovljenici iznosi 4.352 kune.

19. travanj 2024 05:08