Hrvatska
StoryEditor

Predizborna porezna kazna investitorima

24. Kolovoz 2014.

Ministarski povratak s godišnjeg odmah pokreće pravu predizbornu kampanju. Grčićeve investicije uobičajeno su neizvjesne, pa Milanović treba više populističkih poteza.

Zato će Lalovac skinuti porez na plaće. Navodno će maksimalna 40-postotna stopa ipak ostati, ali samo za plaće veće od 13.000 kuna (dosad je to vrijedilo za veće od 8800 kuna). Već sam pisao da je državi najlakše po gloginjama mlatiti tuđim porezom.

Naime, 90 posto te love ide gradovima i općinama. A kako nadoknaditi taj manjak? U Banskim dvorima predlažu smanjivanje lokalnih proračunskih rashoda i razmišljaju o ukidanju neoporezivanja reinvestirane dobiti. Tako će posebno nagraditi bulumentu svojih dobro plaćenih državnih službenika, kao i cijeli srednji i viši sloj, što će se svakako osjetiti u zbrajanju glasova na izborima.

Zato je žrtvovanje rijetkih preživjelih privatnih investitora - koje će ukidanje olakšice za reinvestiranje dokraja obeshrabriti - logičan potez iz rakursa beskrupulozne borbe za vlast. A interes gospodarstva? Pa poduzetnici su političarima ionako samo nužno zlo.

08. svibanj 2024 02:08