Hrvatska
StoryEditor

Predstavljen Junckerov plan ulaganja u Europu koji će pomoći i domaćim tvrtkama

11. Ožujak 2016.
Piše:
Miro Soldić

Plan ulaganja u Europu je prioritet broj jedan za Europsku komisiju (EK) - kazala je Manica Hauptman iz ureda za Europski semestar pri predstavništvu EK za Hrvatsku, predstavljajući projekt koji bi trebao mobilizirati ulaganja u iznosu od najmanje 315 milijardi eura tijekom tri godine putem Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) i tako oživjeti investicije na području EU.

Očekuje se da će u prvoj godini provođenja popularno nazvanog ‘Junckerovog plana‘ biti iskorištena petina predviđenih sredstava, odnosno 61,5 milijardi eura, zasad je ugovoreno i potpisano 9 milijardi preko Europske investicijske banke (EIB) i Europskog investicijskog fonda (EIF)

Ne radi se o jamstvima, već o kreditima koji se moraju otplatiti, fokus je na ulaganjima u realni sektor, a sufinancira se maksimalno polovica ukupnog iznosa projekta – istaknula je Hauptman, uz napomenu da se sredstva iz EFSU-a mogu kombinirati sa već postojećim europskim fondovima.

Predstavila je i Europski portal projekata ulaganja (EIPP) koji je zamišljen kao platforma za povezivanje promotora projekata iz javnog i privatnog sektora sa investitorima diljem svijeta. Još uvijek je u fazi pripreme, a službeno bi dostupan trebao biti za nekoliko mjeseci. Kako bi projekt bio prihvatljiv za objavu na portalu mora biti vrjedniji od 10 milijuna eura i zadovoljiti još nekoliko kriterija koje možete pronaći OVDJE

- Novac je tu, ali u Hrvatskoj patite od kroničnog nedostatka projekata – poručila je Hauptman.

Više detalja o tome kome su sredstva iz EFSU-a namijenjena i kako možete pronaći investitore prenosimo sa stranica predstavništva EK za Hrvatsku:

1. Kako poduzeća mogu iskoristiti financijske instrumente u okviru Plana ulaganja

Dodatne informacije: http://www.eib.org/products/clients.htm

  • za infrastrukturne projekte:

            o    Ako se od EIB-a traži više od 25 milijuna eura, javni ili privatni promotor može se izravno obratiti EIB-u putem sljedećeg obrasca: http://www.eib.org/projects/cycle/applying_loan/index.htm

            o    Ako je potrebno manje od 25 milijuna eura, projekte treba grupirati u platforme za zajednička ulaganja (od okvirnih kredita do namjenskih sredstava), a tek tada predstaviti EIB-u.

  • za MSP-ove / srednje kapitalizirana poduzeća:

           o     Dio za MSP-ove provodi Europski investicijski fond (EIF), EIB-ov ogranak za MSP-ove.            o     MSP-ovi koji trebaju više od 7 milijuna eura mogu se izravno obratiti EIF-u. Za manje projekte treba koristiti financijske posrednike. Popis za Njemačku dostupan je ovdje:http://www.eif.org/what_we_do/where/de/index.htm.

2. Kako putem Plana ulaganja pronaći privatne ulagače?

Projekte treba poslati na Europski portal projekata ulaganja (EIPP). https://ec.europa.eu/priorities/european-investment-project-portal-eipp_en

Projekti moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

  • Moraju biti vrijedni najmanje 10 milijuna eura.
  • Planirani početak mora biti u roku od tri godine od slanja na EIPP.
  • Mora ih promicati javni ili privatni subjekt s poslovnim nastanom u državi članici EU-a.
  • Moraju biti kompatibilni sa svim mjerodavnim europskim i nacionalnim zakonodavstvom.

3. Gdje javni/privatni promotor može pronaći tehničku pomoć u vezi s Planom ulaganja?

Može se obratiti Europskom savjetodavnom centru za ulaganja: http://www.eib.org/eiah/

Savjetodavni centar omogućuje pristup brojnim oblicima potpore za projekte i ulaganja, a sa svojim klijentima surađuje u svim stadijima projektnog ciklusa, od definiranja projekata na visokoj razini do planiranja, pripreme i provedbe. Usluge koje nudi Savjetodavni centar obuhvaćaju podršku za razradu projekata u svim stadijima projektnog ciklusa (od početne provjere izvedivosti do financiranja) te savjete o ispitivanju tržišta s gledišta politika i uzlaznih korisnika, sektorske strategije i probir projekata. Dostupno je i financijsko savjetovanje da bi se poduzećima olakšao pristup odgovarajućim izvorima financiranja. Dodatna horizontalna pomoć dostupna je u obliku savjeta o procesima i metodama te edukacija o brojnim temama vezanima uz ulagačke projekte (npr. postupak nadmetanja, analiza troškova i koristi itd.), pristupu financiranju i korištenju fondova EU-a.

16. travanj 2024 20:55