09. svibanj 2016.

Predstavljen natječaj za dodjelu 100 milijuna eura poduzetnicima

Natječaj, odnosno trajno otvoreni poziv, objavljen je prošlog tjedna na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, a riječ je o bespovratnim potporama namijenjenima mikro, malim, srednjim i velikim poduzetnicima, koje se financiraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Konferencijom INNOVA 2016. Ministarstvo gospodarstva započelo je u ponedjeljak aktivnosti na predstavljanju natječaja za dodjelu 100 milijuna eura poduzetnicima za razvoj novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz istraživanja i razvoja, a u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije.

Natječaj, odnosno trajno otvoreni poziv, objavljen je prošlog tjedna na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, a riječ je o bespovratnim potporama namijenjenima mikro, malim, srednjim i velikim poduzetnicima, koje se financiraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj tog natječaja je poticanje razvoja novih proizvoda, tehnologija i poslovnih procesa kroz povećanje privatnih ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije te jačanje kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije, kroz poboljšanje njihove suradnje s institucijama za istraživanje i razvoj.

Otvarajući konferenciju INNOVA, ministar gospodarstva Tomislav Panenić je kazao kako bi ta sredstva trebala predstavljati zamašnjak rasta i razvoja ne samo tvrtki koje će aplicirati za sredstva, već i njihovih partnera, a time i cijelog gospodarstva, ističući da Hrvatskoj nedostaje visokotehnološki razvijenih tvrtki, koje bi angažirale i znanstveno-istraživački sektor, što ima negativan utjecaj na gospodarstvo.

Kako bi se to promijenilo, kazao je, pripremljena su tri dokumenta - Industrijska strategija, Strategija poticanja inovacija i Strategija pametne specijalizacije, i time je stvoren temelj da se i ta sredstva iz EU fondova mogu početi povlačiti.

Posebno je izdvojio Strategiju pametne specijalizacije, kazavši da je realizacija tog dokumenta "prilika da se razviju novi proizvodi i usluge, patenti i znanja, da se stvori najmanje 200 takvih poduzeća i otvori 3,5 - 4 tisuće novih radnih mjesta za visokoobrazovane".

Savjetnik predsjednika Vlade Jakša Puljiz je, pak, istaknuo da tim natječajem "vidi prava dodana vrijednost EU fondova, a to je dubinska strukturna promjena u financiranju istraživanja i razvoja".

I on se osvrnuo na Strategiju pametne specijalizacije, rekavši kako se njome "traže pobjednici koji će za sobom povući cijeli svoj sektor ili više sektora" te da je upravo zato ta strategija ušla i u Nacionalni program reformi.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić je podsjetio da Hrvatska trenutno u istraživanje i razvoj ulaže tek 0,7 posto svog BDP-a, dok je prosjek za EU 2 posto BDP-a. Cilj je ove Vlade, istaknuo je Tolušić, do 2020. udvostručiti taj postotak, a do 2025. dosegne prosjek Unije.

Temeljem natječaja dodjeljivat će se državne potpore poduzetnicima koji provode projekte istraživanja i razvoja unutar jednog ili više identificiranih prioritetnih tematskih i pod tematskih područja Strategije pametne specijalizacije kroz potpore za projekte istraživanja i razvoja te regionalne potpore za ulaganje. Najniži iznos potpore iznosi 190 tisuća kuna, a najviša 56 milijuna kuna.

Kako se radi o tzv. trajnom otvorenom pozivu, projektni se prijedlozi mogu dostavljati do kraja 2019. godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava. Tolušić je istaknuo kako vjeruje da hrvatski poduzetnici imaju potencijala iskoristiti sva dostupna sredstva te da će Hrvatska zatražiti i dodatna sredstva, ukoliko na natječaju bude prihvatljivih projekata i vrijednijih od ovih 100 milijun eura.