Hrvatska
StoryEditor

Predstavljena udruga Lipa: Neodrživo je da se povećanje poreza vidi kao jedini odgovor na krizu

27. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Predstavljena je Lipa – Udruga poreznih obveznika, a zalažu se za smanjenje poreza i povećanje odgovornosti u trošenju poreznog novaca.

Tom prilikom predstavili su istraživanje stavova birača o ekonomskim pitanjima, a rezultati su pokazali da se većina građana ne protivi reformama koje za cilj imaju smanjivanje deficita. Građani se uglavnom zalažu za balansirano rezanje kroz prihode i rashode ili samo za rezove na rashodnoj strani.

Istraživanje je provedeno na dvije tisuće ljudi u rujnu i listopadu prošle godine. Rezultate je predstavio Velimir Šonje iz Arhivanalitika.

- Istraživanje je pokazalo da se birači najviše protiv smanjenju radničkih mirovina i rezovima u zdravstvu, znanosti i obrazovanju. Zanimljivo je da su na području tržišta rada izrazito protiv tržišnih rješenja, pa se tako čak 80 posto birača protivi lakšem opuštanju i smanjenju minimalne plaće. To je posebno interesantno kada se u drugim dijelovima istraživanja zalažu za tržišna rješenja – ističe Šonje.

Rezultate istraživanja došli su poslušati Sandra Švaljek, Martina Dalić, Ivan Domagoj Milošević, Goran Beus Richembergh, te mnogi poduzetnici koji su i sami sudjelovali u osnivanju udruge Lipa. Jedan od osnivača Davor Huić istaknuo je da ovim istraživanjem žele potaknuti da se u izbornoj godini više priča o ekonomskim problemima nego o drugim manje bitnim stvarima.

- Udruga Lipa osnovana je kao odgovor na neodrživo stanje u državi u kojoj se povećanje poreznih prihoda vidi kao jedini odgovor na krizu koja traje već sedmu godinu, Ovim istraživanjem željeli smo pružiti emprijske podatke o stvarnom stavu javnosti oko niza gorućih pitanja – rekao je Huić.

Huić je istaknuo da će se finacirati isključivo privatnim novcem, a cilj im je potaknuti raspravu oko gorućih ekonomskih pitanja. Cijelo istraživanje dostupno je na njihovoj stranici www.manjiporezi.hr

19. travanj 2024 05:00