Hrvatska
StoryEditor

Pregovori Vlade i sindikata pred propašću?

11. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

U tijeku su pregovori sindikata javnih službi i Vlade oko izmjena Temeljnog kolektivnih ugovora (TKU). Dogovor je još neizvjesan jer sindikati imaju različita stajališta o ponudi Vlade. Prema najavama iz sindikata, do potpisivanja izmjena TKU-a vjerojatno neće doći jer dio sindikata ne prihvaća Vladin prijedlog.

Uoči današnjeg sastanka sindikalistica Spomenka Avberšek je rekla da, što se tiče Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, mi danas potpisujemo sporazum jer uvjeti koje smo dogovorili ne diraj plaću i radno mjesto. Kolektivni ugovor je nešto što mi ne želimo odbiti, istaknula je.S druge strane, potpredsjednik Matice sindikata Vilim RibićVilim Ribić ostaje pri svome. Kakva je to vlast koja se ne može s Ribićem dogovoriti. Tu nešto nije u redu s vlasti, jer sve su se dosad mogle dogovoriti s Ribićem - i Škegro, i Račan, i Granić, pa i Sanader, i Kosor, zapitao se Ribić. I ja ovdje izjavljujem, ako na referendumu moji članovi kažu da sam trebao to potpisati, dajem ostavku, obećao je.

Neslužbeno se doznaje da Ribić na sastanku izjavio da više nema o čemu pregovarati. Htio je prekinuti pregovore uz potporu nekih kolega iz drugih sindikata, a predstavnici nekih sindikata su bili protiv. Pregovarački odbor Vlade povukao se na dodatne konzultacije.Izmjene TKU-a spremni su potpisati Hrvatski liječnički sindikat, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat zaposlenih u socijalnoj skrbi. Na izmjene TKU-a ne pristaju Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat srednjih škola, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat medicinskih sestara.

U izmjenama TKU-a predlaže se smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, neisplata božićnice ove i iduće godine te regresa iduće godine, kao i isplata jubilarnih nagrada samo zaposlenima koji odlaze u mirovinu i imaju 40 i više godina radnog staža. Također predlaže se da se naknada za prijevoz plaća samo na temelju računa, pri čemu naknadu ne bi primali zaposlenici s mjestom prebivališta manje od dva kilometra udaljenom od posla. Vlada je odustala od smanjenja naknade za minuli rad s 0,5 posto na 0,3 posto po godini staža. Ako se sporazum ne postigne, Vlada je spremna otkazati Temeljni kolektivni ugovor. Ribićevi sindikati najavili su štrajkove i pravnu bitku ako do toga dođe.

23. travanj 2024 15:38