Hrvatska
StoryEditor

Pregovori Vlade i sindikata prekinuti

16. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Pregovarački odbori Vlade i osam sindikata javnih službi u Banskim dvorima ni danas nisu postigli dogovor o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora.

Podsjetimo, u petak su četiri sindikata obrazovanja i medicinskih sestara odbila potpisati Dodatak TKU-u, a Vlada je, u slučaju da se to ne dogodi ni danas - najavila postupak arbitraže. Njome bi se trebalo odlučiti jesu li potpisi čelnika četiriju sindikata koji predstavljaju tri djelatnosti (zdravstvo, kultura i socijalna skrb) dovoljni da se TKU odnosi na sve javne službe.

Potpisivanjem Dodatka TKU-u sindikati bi pristali na smanjenje materijalnih prava, ali bi sačuvali plaće i svoj kolektivni ugovor, dok će u protivnom Vlada otkazati Temeljni kolektivni ugovor i svima u javnim službama smanjiti plaće za 10 posto. Prema ranijim najavama, Vlada tako neće ozakoniti uredbu o dodatku na složenost poslova iz 2003., zahvaljujući kojoj prosvjetari primaju dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto. Plaće će im tako pasti između 120 i 600 kuna.

Potpisivanjem Dodatka TKU-u sindikati javnih službi ostaju bez božićnice za ovu i iduću, te regresa za iduću godinu, jubilarne nagrade dobili bi samo zaposlenici s 35 i više godina staža, dnevnica bi se smanjila sa 170 na 150 kuna, a naknada za prijevoz plaćala bi se samo na temelju računa, pri čemu je ne bi primali oni koji stanuju unutar dva kilometra udaljenosti od posla. Oni koji se na posao voze svojim automobilom na veće udaljenosti dobili bi povrat 75 posto troškova.

Čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec, koji je u petak odbio potpisati Dodatak TKU-u, rekao je upči današnjeg sastanka kako se nada da će prevladati razum te se pozvao na izjavu premijera Zorana Milanovića kako se ono čega se sada sindikati odriču u bolja vremena može vratiti. Četiri sindikata dosad su inzistirala da se Vlada obveže na vraćanje ukinutih materijalnih prava nakon što prođe kriza. Ako to Vlada ni danas ne prihvati, čelnici tih sindikata najavili su da će ponovno odbiti potpisati Dodatak TKU-u, te će o tome na jesen provesti referendum među članstvom.

20. travanj 2024 01:41