Hrvatska
StoryEditor

Premija osiguranja kućanstva ipak raste

20. Srpanj 2014.

U zadnje vrijeme učestale vremenske nepogode i pogotovo velika poplava u Hrvatskoj pokazuju važnost potrebe osiguranja imovine. Iako je u nas Hrvatski ured za osiguranje (HUO) zabilježio porast osiguranja kućanstava za četiri posto u prošloj godini po zaračunatoj premiji i broju polica te očekuje daljnji rast, pokazatelji bi mogli biti puno bolji.

Naime, u HUO-u ističu da uprkos tome što velik broj Hrvata posjeduje vlastitu nekretninu, broj osiguranih kućanstava je i dalje značajnije manji od europskog prosjeka. Sada bi na porast mogla utjecati i spoznaja o veličini šteta koje nastaju uslijed vremenskih nepogoda, u što su se Hrvati, nažalost, itekako uvjerili na svojoj koži. 

- Police osiguranja moguće je ugovoriti i na kraća razdoblja, pa se, primjerice, može ugovoriti osiguranje kućanstva samo za ljetnih godišnjih odmora. Ipak, ugovaranje godišnje police koja pokriva više rizika, mnogo je isplativije, a policu osiguranja kućanstva od različitih rizika moguće je ugovoriti već od 20 do 30 kuna mjesečno. Konačna premija ovisi o vrijednosti stvari kućanstva i opsegu ugovorenih opasnosti. Pri oštećenju automobila uslijed elementarnih nepogoda, ugovara se u većini slučajeva polica punog kasko osiguranja koja pokriva i štete uslijed tuče, oluje, pada ili udarca nekog predmeta – naveo je Hrvoje Pauković direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

U Croatia osiguranju potvrđuju da svaka velika nepogoda povećava interes za osiguranjem, ali građani i poduzetnici ga i dalje smatraju luksuzom. Većina od nekoliko desetaka poduzetnika i više stotina osiguranika CO-a s područja nedavno poplavljenih nije imala osiguranje od poplave, niti kasko osiguranje koje bi im pokrilo štetu. Nevjerojatno je da CO nema niti jednu ugovorenu policu osiguranja od poplave kod poljoprivrednih osiguranja, znači osiguranja usjeva i nasada! Od oluje, pozebe, proljetnog mraza, pa i poplave vrlo se rijetko osigurava, a oko 98 posto osiguranih poljoprivrednih nasada pokriveno je samo od osnovih rizika - požara, tuče i udara groma.

- Nasade je moguće dodatno osigurati i od snježne lavine, snijega i leda te odronjavanja i klizanje tla. Ali i ona su vrlo rijetka. Prema statistici šteta CO-a na imovini građana, više od 60 posto šteta uzrokuje izljev vode, a potom slijede provalne krađe i oluje. Poplave su sve do ovogodišnje katastrofe bile na četvrtom mjestu po učestalosti uzročnika šteta na imovini. Od osnovnih i dodatnih rizika mogu se osigurati i plod i stabla, poput maslina ili voćaka. Plastenici i staklenici osiguravaju se u sklopu osiguranja imovine kao objekti poljoprivrednog nasada, tj. imovina poljoprivrednika. Statistika HUO-a pokazuje da je lani svoju imovinu imalo zaštićeno samo 24 posto registriranih kućanstava, njih 365.273. Prema našim podacima, svoju imovinu najviše štite građani Pule, Rijeke, Zagreba i Varaždina, a najslabije Dalmacije, Slavonije i Like - vele u CO.

U svojoj ponudi CO ima zaštitu stvari kućanstva od čak 14 najčešćih opasnosti, kao što su poplava i bujica, udar groma, požar, oluja, tuča, odron tla, izljev vode i krađa. Ovo osiguranje je povoljno uz najširu zaštitu, cijena police u prosjeku iznosi od 16,6 do 20 kuna mjesečno za stan od 50 četvornih metara, a građani mogu birati između tri paketa osiguranja. Za punu zaštitu građevinskog objekta i stvari u stanu ili kući, stručnjaci CO-a preporučuju osiguranje stana za novu vrijednost. Primjerice, za stan od 60 četvornih metara s maksimalnim pokrićem od 7000 kuna po četvornom metru za građevinski dio i 1500 kuna po četvornom metru za stvari, u CO-u naglašavaju da osiguranik dobiva pokriće građevinskog dijela stana od 420.000 kuna i stvari kućanstva od 90.000 kuna. Mjesečna premija je samo 62,12 kuna.

Za vozače je CO osmislio dodatne pogodnosti kod ugovaranja djelomičnog kaska uz policu obveznog auto osiguranja (AO). Sa samo 17 kuna mjesečno vozači mogu biti sigurni od svih šteta od tuče, koja je lani u Europi bila uz poplave i nevrijeme, najčešća elementarne nepogoda. Rizik od sudara sa životinjama bilo je moguće osigurati samo u polici punog kaska, no sada se može ugovoriti uz obvezni AO za samo 19 kuna mjesečno. Dodatnom policom za mjesečnih 27,5 kuna mogu se zaštititi i vjetrobranska stakla.

- Kako bi police poljoprivrednicima bile dostupnije i povoljnije nudimo poljoprivredni paket za 13 osiguranja uz popust do 25 posto. S državnom subvencijom od 25 posto i onima županija, gradova i nekih općina, ušteda poljoprivrednika iznosi do 50 posto na godišnju premiju osiguranja. Osiguranje imovine je također moguće za građane u sklopu obiteljskog paketa, a za poduzetnike u sklopu poduzetničkog paketa s dodatnim popustima koji iznose do 25 posto na godišnje premije ugovorenih osiguranja. Vozačima uz povoljne uvjete dajemo različite mogućnosti djelomičnog kaska s posebnim pogodnostima ukoliko se zaključuje s obveznim AO – napominju u CO.

Također, do sada je CO za pomoć nastradalim obiteljima u poplavama u posljednjih nekoliko godina donirao više od pola milijuna kuna. Dvanaest slavonskih dobrovoljnih vatrogasnih društva opskrbili su sa 150.000 kn vrijednom opremom za sanaciju poplavljenih objekata te ističu da će nastaviti pomagati sve dok se Slavonci sigurno ne vrate u svoje domove.

20. travanj 2024 07:29