26. srpanj 2016.

Premijer Orešković: Prozivke da Vlada prekoračuje svoje ovlasti su politički spinovi

Tehnički premijer Tihomir Orešković u utorak je nakon obilaska pogona Badela 1862 kazao da će Vlada potvrditi odluku o strateškom partneru za tu kompaniju ako je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) donese te da će kao tehnička Vlada raditi sve što je u skladu sa zakonom i u interesu Hrvatske.

"To je odlična firma, s dugom poviješću od nekih 150 godina. Kao bivši financijaš, došao sam se upoznati sa situacijom i u kojem smjeru ide Badel. Čestitao sam Upravi na svemu što je učinila u restrukturiranju tvrtke", kazao je Orešković u izjavi novinarima.

Kako je istaknuo, kapaciteti te kompanije u proizvodnji vina i alkoholnih pića iskorišteni su na razini od 40 posto te stoga smatra da postoji ogromni prostor za povećanje prihoda i dobiti.  Odluka o strateškom partnerstvu neće se donijeti sutra, ali će se donijeti uskoro, odgovorio je Orešković na upit novinara.

Na pitanje može li tehnička Vlada potvrditi odluku o strateškom partnerstvu ako je CERP donese, Orešković je kazao da će Vlada tu odluku potvrditi te da će raditi sve što je u skladu sa zakonom i u interesu RH.

Također, na upit je li Vlada prekoračila svoje ovlasti donošenjem raznih odluka u tehničkom mandatu, Orešković je ustvrdio: "Apsolutno nismo". Najavio je da će se sutra održati sjednica Vlade s 35 do 40 točaka i da će svaka od njih biti u skladu sa zakonom.

"Nećemo raditi ništa što je protivno zakonu. Bit će izvješća i uredbe povezane s usklađivanjem sa zakonodavstvom EU-a, i to je to", rekao je Orešković, nazvavši prozivke u javnosti o prekoračivanju ovlasti političkim spinovima.

Markotić: Nama je vrijeme je bitna kategorija

Generalni direktor Badela 1862 Ivo Markotić izjavio je da Badel već tri godine traži investitora koji bi izvršio dokapitalizaciju. "Nama je vrijeme bitna kategorija i za samo društvo, i za zaposlenike i ‘stakeholdere‘. Bilo bi važno da to bude što prije", rekao je novinarima.

Kazao je da su sa strateškim konzultantima izvršili evaluaciju ponuda, "no samu odluku donosi državno povjerenstvo pa ćemo to pričekati". "Radili smo evaluaciju svih ponuda i kao Uprava odredili što je najbolje za društvo, ali je red da vlasnik, odnosno država donese odluku", istaknuo je.

Za strateško investiranje u Badel u igri su četiri tvrtke - đakovački Meteor, zagrebački Oštrc, slovački St. Nicolaus i splitska Stanić Grupa.  Te tvrtke javile su se na Badelov poziv za aktivno uključivanje u provedbu mjera financijskog i operativnog restrukturiranja tog društva u okviru postupka predstečajne nagodbe. Poziv strateškim investitorima objavljen je 11. svibnja ove godine, a rok za njihovu dostavu ponuda bio je 23. svibnja.

Odabrani strateški investitori zajedno bi s Upravom Badela trebali utvrditi potrebne mjere financijskog i operativnog restrukturiranja kompanije. U pozivu strateškim investitorima stajalo je kako Uprava Badela pridržava pravo komunicirati potencijalne strateške investitore prema svom odabiru, bez posebnog obrazloženja, kao i da ima pravo na konačan odabir strateškog investitora koji će se uključiti u postupak predstečajne nagodbe i s kojim će se  utvrditi mjere financijskog i operativnog restrukturiranja Badela 1862.

Inače, Badel 1862 je prošlu godinu završio s neto dobiti od 11,8 milijuna kuna, nakon šest godina gubitaka. Poslovni prihode ostvareni su u iznosu od 314 milijuna kuna, što je 10 posto više nego godinu ranije. Pritom su prihodi od prodaje porasli za 5 posto, na 296,2 milijuna kuna.

Povećanje ukupnih prihoda generirano je rastom prihoda od prodaje na domaćem tržištu od 4 posto, a u izvozu od čak 18 posto u odnosu na 2014. godinu.

U Badelu 1862 Republika Hrvatske ima vlasnički udjel od 67,68 posto.