Hrvatska
StoryEditor

Preporučena strategija: selektivno investiranje

12. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Premda se očekuje usporavanje globalnog rasta te rizici za pad cijena još uvijek postoje zbog krize državnog duga, dublja recesija nije na pomolu.

Situacija je slična na tržištima u nastajanju, uz usporavanje rasta, pokazala je analiza Erste grupe. - U prvom tromjesečju 2012. rizici su značajno smanjeni. Premda su se počeli pojavljivati znakovi ekonomske stabilizacije u eurozoni, nismo još opozvali upozorenje. Dužnička kriza i dalje je problem. Nasuprot pozadine dužničke krize, prinosi na referentne obveznice ostaju na niskoj razini te su dionice tvrtki kojima se trguje na međunarodnom tržištu i zlato još uvijek privlačni, rekao je Fritz Mostböck, voditelj Odjela za istraživanja Erste Grupe. "- Selektivno investiranje ostaje naša preporučena strategija. Sveukupno, postoje prilike na nekim tržištima vrijednosnica (SAD, regija SIE, djelomično zemlje BRIC-a) i u određenim sektorima i vrstama imovine kao što je zlato," dodao je Mostböck.Dok se ekonomija nastavlja oporavljati u SAD-u, postoje oprezni znakovi stabilizacije u eurozoni. Povjerenje potrošača ponovno je naraslo, a vodeći pokazatelji ostaju višeznačni. Glavne države eurozone trebale bi uskoro moći napraviti prve korake na putu prema oporavku. U Španjolskoj i Italiji to će trajati duže zbog činjenice da je stopa nezaposlenosti u ovim zemljama još uvijek u porastu. Više od svega, dužnička je kriza ono što će nastaviti opterećivati Europu još dugo vremena. Nakon blage recesije u eurozoni, rast bi trebao ponovno krenuti u pozitivnom smjeru u 2013. Inflacija se nije smanjila u onoj mjeri koliko je to bilo očekivano. U 2012., inflacija će u prosjeku dosegnuti 2,4 posto. Europska središnja banka možda je postigla više velikodušnim osiguravanjem likvidnosti nego smanjivanjem kamatnih stopa, te je napetost na financijskim tržištima – također vezana uz dužničku krizu – donekle smanjena. Međutim, još nema znakova da će to smanjenje duže potrajati. Što se tiče kamatnih stopa u eurozoni, glavna stopa refinanciranja ostat će na razini od 1 posto te daljnje promjene trenutno nisu u planu. SAD će se također nastaviti pridržavati svoje politike nultih kamatnih stopa.

Tržišta obveznicaLikvidnost koju je osigurala Europska središnja banka bila je odlučujući faktor u prvom tromjesečju: kamatne stope tržišta novca pale su pokazujući učinak sličan smanjenju kamatne stope. Očekuje se da će Europska središnja banka nastaviti pružati potporu kroz likvidnost i održavati kamatne stope na niskoj razini još dugo. Zbog toga se očekuje da će prinosi na njemačke obveznice porasti vrlo skromno tijekom godine. Što se tiče državnih obveznica SAD-a, poboljšanje ekonomske situacije stoji u opreci s još uvijek niskom kamatnom stopom Banke federalnih rezervi. Dužnička kriza još uvijek je aktualna te neutralizira svaku tendenciju porasta prinosa na referentne državne obveznice.

Euro i američki dolarLikvidnost koju je osigurala Europska središnja banka imala je po našem mišljenju iznenađujuće jak blagotvoran učinak što se tiče dužničke krize. Euro je također profitirao od toga. Međutim, fer vrijednost eura u odnosu na dolar ostaje 1,27.- Pozitivniji izgledi rasta u SAD-u također upućuju na jačanje američkog dolara tijekom godine, objasnila je Mildred Hager, analitičarka fiksnih prihoda u Erste grupi. Ključni rizik u ovom kontekstu ostaje ponovno oživljavanje krize državnog duga u eurozoni.

19. travanj 2024 16:07