Hrvatska
StoryEditor

Presuda Vrhovnog suda mogla bi utjecati i na hrvatska upravljačka prava u Ini

31. Ožujak 2014.
Piše:
liderhrt

Danas Vrhovni sud počinje raspravljati o žalbi na nepravomoćnu presudu prema kojoj je bivši premijer osuđen na deset godina zatvora zbog ‘slučaja Hypo‘ te primanja mita od mađarskog MOL-a. Presuda Vrhovnog suda mogla bi izravno utjecati na hrvatska upravljačka prava u Ini.

Suđenje bivšem premijeru za Hypo banku i slučaj INA - MOL privuklo je rijetko viđenu medijsku pozornost. Trajalo je malo više od godine dana, tijekom koje se izredalo 70-ak svjedoka. Sanader je u sudnicu došao sa slobode, a iz nje je odveden u zatvor.

Sanader je u slučaju Hypo proglašen ratnim profiterom, zbog uzimanja provizije od Hypo banke u vrijeme kada je Hrvatska bila okupirana. Za to je bilo i dokaza i svjedoka, kaže novinar Vilim Cvok. Vrhovni sud će odlučiti koliko to je argumentirano. Je li taj krug indicija dovoljna da se osudi na 10 godina ili manje, kazao je Cvok.

U slučaju INA - MOL suci su potpuno prihvatili svjedočenje Roberta Ježića, a on je ustvrdio da je MOL Sanaderu dao mito za upravljačka prava u Ini. Rekao je i da je mito, odnosno pet milijuna eura, sjelo na račun njegove tvrtke u Švicarskoj. Mislim da je to odrađeno profesionalno. Obrana je argumentirala da nije bilo, da su curili iskazi, i oni su gurali neke iskaze u medije isto tako, dodaje Cvok.

Ako Vrhovni sud potvrdi presudu, Sanader će morati vratiti tri milijuna i 600 tisuća kuna koje je kao proviziju primio od Hypo banke. A što se tiče slučaja INA - MOL, pravomoćna presuda znatno će ojačati izglede Hrvatske u arbitražnim tužbama protiv MOL-a, kaže novinar Marko Biočina. Znatno će pojačati međunarodni pritisak na mađarsko pravosuđe da omogući hrvatskim institucijama kontakt s čelnim čovjekom MOL-a Zoltanom Hernadijem. I u konačnici stvorit će se uvjeti za početak postupka eventualnog poništenja ugovora između Ine i MOL-a koji su sklopljeni u vrijeme Ive Sanadera, rekao je Biočina.

20. travanj 2024 03:22