Hrvatska
StoryEditor

Prešutnom podrškom lokalnoj korupciji stranke koče investicije

27. Srpanj 2014.

Sisačku županicu tereti se za primanje 100.000 eura mita. Bivšeg istarskog župana sustiže sumnja za reketarenje njemačkog investitora, koji je potražio zaštitu od općinskog, motovunskog reketa. Bivši vukovarski gradonačelnik optužen je za podmićivanje dvoje gradskih vijećnika.

Bivši načelnik Jelenja kazneno je prijavljen zbog prodaje zemljišta koja nisu bila u vlasništvu općine. Načelnik Plitvičkih Jezera navodno je zamračio gotovo pola milijuna kuna, a također bivši čelnik Općine Petrovsko bio je umiješan u veliku carinsku aferu. Samozvani šaman iz Saborskog zglajzao je zbog pronevjere općinskog novca, a načelnik Karlobaga bio je uhićen zbog sumnji na malverzacije oko radova na rivi.

Ovo su samo neki od niza skandala s lokalnim šerifima. Većina ih ima policijsko-sudski epilog. Ostaje samo za razmišljanje kakva se korupcijska santa valja ispod pravosudne i javne površine. Navodna nulta tolerancija kao da ne vrijedi na lokalnim razinama, ni za HDZ ni za SDP. Pragmatična želja za vlašću jača je od poštenja, pa tako Marina Lovrić Merzel ostaje županica i nakon tri i pol mjeseca u zatvoru.

Toliko je trebalo i SDP-u da je napokon ‘po hitnom postupku’ nevoljko izbaci iz stranke. Ni HDZ nije bolji, unatoč pravosudnom čistilištu kroz koje prolazi. Upravo u ovom Lideru Marijan Kostrenčić ocjenjuje da je Karamarko i dalje talac mnogih starih HDZ-ovaca te da bi trebao počistiti sve općinske i županijske ljude koji su ogrezli u korupciju. Zato se ne treba nadati da će Hrvatska suzbiti lokalno šerifovanje koje je postalo najpouzdanija kočnica svim investitorskim pokušajima, pogotovu stranima.

26. travanj 2024 05:00