Hrvatska
StoryEditor

‘Preustroj državnih kompanija mogao bi dovesti do rasta nezaposlenosti‘

11. Rujan 2012.

Hrvatska vlada ima vjerodostojan plan smanjenja proračunskog deficita, a zauzela je i pravi pristup gospodarskom rastu - ocijenio je Michele Napolitano, viši direktor u londonskom timu rejting agencije Fitch zaduženom za rejtinge zemalja nove Europe.

Rekao je i kako je Vlada usredotočila svoja nastojanja na privlačenje ulaganja te iskorištavanje sredstava međunarodnih institucija i EU fondova. Dodao je i kako je u šest mjeseci stvoren proračunski okvir primjereniji za put slabog gospodarskog rasta, a to je ono što zemlje na takvom putu moraju učiniti.- Poboljšali su naplatu poreza i potaknuli izmjene u zakonskom okviru koje bi trebale olakšati smanjenje državne potrošnje u budućnosti. Također imaju vjerodostojan plan smanjenja deficita - izjavio je Napolitano u razgovoru za agenciju Bloomberg.Fitch Ratings je u jučer objavljenom izvješću, pod nazivom ‘Hrvatska: fiskalna politika ključna za održavanje investicijskog rejtinga‘, ocijenio da je hrvatska Vlada postigla napredak u rješavanju fiskalnih izazova, a ključni izazov s kojim se suočava bit će daljnje smanjenje deficita i provedba strukturnih reformi u produljenom razdoblju slabog gospodarskog rasta.

Prije nekoliko dana, 5. rujna, Fitch je revidirao naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu, i ujedno potvrdio hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na ‘BBB-‘ i u domaćoj valuti na ‘BBB‘.U jučerašnjem izvješću Fitch napominje da je sveobuhvatna reforma tržišta rada, koja rješava rigidnosti i u privatnom i u javnom sektoru, važna za poboljšanje konkurentnosti.- Preustroj državnih kompanija mogao bi dovesti do više razine nezaposlenosti, no nadamo se da bi dio radne snage apsorbirao privatni sektor kada dođe do zamaha privatnih ulaganja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju - kazao je Napolitano za Bloomberg. Dodao je i kako je njihov dojam da je vlada svjesna da nema vremena za opuštanje, da je svjesna da je ovo tek početak vrlo dugog procesa i da će značajni odmaci u ispunjenju fiskalnih ciljeva negativno utjecati na rejting. Rekao je i kako Hrvatska mora smanjiti proračunski manjak i postići održiv gospodarski rast da bi joj bile podignute prognoze za kreditni rejting, a što se vjerojatno neće dogoditi u idućih nekoliko godina.

24. travanj 2024 07:31