Hrvatska
StoryEditor

Prihodi 25 stranaka 140 milijuna kuna, polovica iz državnog proračuna

12. Veljača 2013.
Piše:
liderhrt

Najznačajnija područja u kojima su revizijom utvrđene nepravilnosti i propusti kod političkih stranaka odnose se na sustav unutarnje kontrole, računovodstveno poslovanje, te korištenje poslovnih prostora bez plaćanja naknade, izvijestio je danas zastupnike u Hrvatskom saboru glavni državi revizor Ivan Klešić.

- Sve veće političke stranke dostavile su izvješća za 2011. U RH je djelovalo 118 političkih stranaka a obvezu dostavljanja financijskih izvješća imaju samo one stranke koje su ostvarile godišnje prihode iznad 100 tisuća kuna. Izvješća je dostavilo 11 parlamentarnih stranaka, 25 izvanparlamentarnih stranaka, četiri nezavisna zastupnika i 50 nezavisnih članova predstavničkih tijela lokalnih jedinica . izvijestio je Klešić podnoseći izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i nezavisnih članova predstavničkih tijela za 2011. godinu.

Prihodi 25 stranaka iznosili su 140 milijuna kuna od čega se 50 posto odnosi na prihode iz državnog proračuna, 27 posto na prihode iz proračune lokalnih jedinica dok se na donacije i slično odnosi 23 posto ukupnih prihoda. Kad je riječ o rashodima, najviše je potrošeno na materijalne rashode (44 posto) i za promidžbu (36 posto), a ostalo su rashodi na zaposlene i slično.

Manje prihode od rashoda ostvarilo je 16 stranaka, a devet stranaka je ostvarilo višak. Prihodi četiri nezavisna zastupnika iznosili su milijun i pol kuna a rashodi 1,7 milijuna kuna . Što se tiče 10 revizijom obuhvaćenih nezavisnih članova predstavničkih tijela njihovi prihodi iznosili su 1,2 milijuna kuna i ostvareni su iz proračuna lokalnih jedinica, a rashodi su iznosili više od 680 tisuća kuna i najvećim dijelom potrošeni su na donacije.

Za političke je stranke izraženo 10 bezuvjetnih i 15 uvjetnih mišljenja, izvijestio je Klešić. Za sve nezavisne zastupnike i devet nezavisnih članova predstavničkih tijela izražena su bezuvjetna mišljenja, a za jednog nezavisnog člana predstavničkog tijela uvjetno mišljenje, pojasnio je.

Glavni državni revizor izvijestio je i kako je Državni ured za reviziju u istom izvještajnom razdoblju obavio 447 financijskih revizija. U okviru financijskih revizija, obavljena je i revizija Godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna za 2011. godinu. „Najviše nepravilnosti bilo je kod subjekata koji nemaju unutarnju kontrolu, a najveći rizici i dalje su na području javne nabave“, zaključio je Klešić.

19. travanj 2024 18:51