Hrvatska
StoryEditor

Prihodi proračuna u osam mjeseci 2,5 milijardi kuna manji nego lani

10. Rujan 2013.

Ministarstvo financija danas je objavilo kako su ukupni prihodi proračuna u razdoblju od početka siječnja do kraja kolovoza ove godine ostvareni u iznosu od 70,2 milijarde kuna, što je 2,5 milijardi kuna ili 3,5 posto manje nego u istom razdoblju 2012. godine.

Prihodi od poreza na dodanu vrijednost (PDV), koji su iznosili 26,4 milijarde kuna, manji su za 335 milijuna kuna, kao posljedica ulaska u EU s obzirom da je došlo do jednomjesečnog pomaka plaćanja tog poreza pri uvozu robe, u iznosu od 1,4 milijarde kuna u kolovozu, navodi Ministarstvo koje je podatke o prihodima proračuna objavilo na svojim mrežnim stranicama.

Ministarstvo je time reagiralo na, kako navode, netočne informacije koje su objavljene u medijima. Neki su mediji danas objavili kako su prihodi proračuna u osam mjeseci pali više od 3,5 milijardi kuna.

Iz Ministarstva ističu kako je u prvih osam mjeseci ove godine najveće očekivano smanjenje ostvareno kod prihoda od poreza na dobit koji su iznosili 3,8 milijardi kuna ili 1,8 milijardi kuna manje nego prošle godine, ali prvenstveno kao posljedica poreznih olakšica kojim se poduzetnicima omogućilo da ne plate taj porez ako reinvestiraju ostvarenu dobit.

Svi ostali prihodi ostvaruju se uglavnom bolje nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno u skladu s godišnjim planom, navode iz Ministarstva financija.

Posebno skreću pažnju da je Državna riznica Ministarstva financija u cijelom razdoblju točno u planiranim terminima isplaćivala mirovine, plaće i sve ostale naknade proračunskim korisnicima. Isto tako su, kako navode, do kraja dana izvršavani svi nalozi koje su proračunski korisnici unijeli u sustav Državne riznice vezano za plaćanje svojih materijalnih ili drugih obveza.

"Da je likvidnost zadovoljavajuća govori i podatak da je saldo trezorskih zapisa u posljednja tri mjeseca smanjen za 2,3 milijarde kuna. Osim toga, u protekla tri mjeseca Državna riznica uopće nije koristila bankarske kredite za likvidnost unutar mjeseca već je sve obveze izvršavala unutar planiranih i ostvarenih prihoda", zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

25. travanj 2024 12:42