Hrvatska
StoryEditor

Prijedlozi poslodavaca neprihvatljivi su i vlasti i oporbi

15. Veljača 2013.
Piše:
liderhrt

Na najavu poslodavaca da će u pregovorima o izmjenama Zakona o radu inzistirati da se u godišnji odmor uključe subota, nedjelja, praznici i blagdani, nisu dobro reagirali ni zastupnici oporbe ni vlasti. Ocjenili su to neprihvatljivim.

SDP-ov zastupnik Igor Dragovan smatra da je uračunavanje subote i nedjelje u godišnji odmor neprihvatljivo. Predsjednik HSS-a Branko Hrg ističe da je taj zahtjev poslodavaca nerealan.

Boro Grubišić iz HDSSB-a kaže da se taj zahtjev može prihvatiti pod uvjetom da se poveća ukupan broj dana godišnjeg odmora.

Ova rasprava potaknuta je izjavom Ivana Milolože, vlasnika Munje i člana Hrvatske udruge poslodavaca, za Tportal u kojoj je potvrdio da će poslodavci u nastavku pregovora inzistirati na svojim starim zahtjevima: ukidanju plaćene pauze, da otkazni rok teče i tijekom bolovanja, da se u godišnji odmor uključe subota, nedjelja, praznici i blagdani, smanji teret otpremnina...Nigdje se u EU pauza ne plaća. Isto tako u Europi se godišnji odmor broji na tjedne, a ne na dane. A dobro znamo da tjedan ne završava u petak. Ne tražimo ovo kako bismo zakinuli radnike. Borimo se protiv neradnika, istaknuo je Miloloža.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), poručio je kako sindikati neće pristati ni na kakvo smanjenje prava iz ZOR-a po bilo kojoj osnovi. Možemo razgovarati o boljoj provedivosti zakona, drukčijim oblicima, ali nikako o stvarima poput neplaćanja pauze ili umanjivanja prava na otkazni rok. Ne može se zbog pojedinaca koji zlorabe bolovanje kazniti sve ostale. Tu je sustav kontrola koji to treba riješiti, istaknuo je Novosel.

Novim zakonom o radu fleksibiliziralo bi se tržište rada te smanjila nezaposlenost. Cilj je i lakše zapošljavanje. Prema najavama, zaživjet će do kraja godine. Pod nadozorom ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića u tijeku su pregovori između sindikata i poslodavaca.

U prvom krugu socijalni partneri postigli su dogovor o radu na određeno, prekovremenim satima i otkazima tijekom probnog rada. No sam spomen drugog kruga pregovora i tema poput ukidanja plaćene pauze ili smanjivanja otpremnina i jedne i druge tjera u duboke rovove. Očito je da će poslodavci i sindikalisti teško postići dogovor i da će konačnu odluku morati donijeti Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. I ono se zauzima za fleksibilizaciju ZOR-a, ali u vezi s tom temom još nije dalo nikakve službene prijedloge.

04. svibanj 2024 11:37