Hrvatska
StoryEditor

Prijevremeni izbori? Poduzetnici traže vladu stručnjaka

11. Lipanj 2014.

Ova ili rekonstruirana vlada, politička ili tehnička, redoviti ili prijevremeni izbori,veliki konsenzus ili velika koalicija ili vlada nacionalnog jedinstva - poduzetnicima je manje-više svejedno. Oni traže vladu stručnjaka koja će srezati neučinkovit državni aparat i biti servis realnog sektora.

Tehnička vlada, i to idućih deset godina – precizna je poruka anketiranih poduzetnika o tome kako bi oni završili ekonomsku depresiju. Hoće li umjesto toga biti rekonstrukcije iste vlasti, prijevremenih ili redovitih izbora s već viđenim igračima, njima je potpuno svejedno jer sustav koji podupire političke beskičmenjake zalijepljene za vlastodržačke fotelje urušio je ekonomiju do razine povijesnoga pojma iz turskih vremena - ‘ostaci ostataka’.

Više nego ijedna prije ova se vlast bavi sama sobom i nikakvo dovlačenje novih imena u posljednjih godinu i pol mandata neće promijeniti trendove. Pad BDP-a i u prvome ovogodišnjem tromjesečju pokazuje da je sve dosad (ne)učinjeno bilo premalo, neradikalno, preusko i prekasno. 

Prvi čovjek Galeba Stjepan Pezo izrazito priželjkuje tehničku/stručnu vlast u kojoj bi kolo vodili ekonomisti, ne političari, no zna da je to teško izvediva misija. U tom slučaju prijevremeni izbori ne zvuče mu odbojno. Svjestan je što se vrti na oporbenome meniju, no nada se u uskrsnuće neovisnih, trećih putova.

- Najbolja bi bila tehnička vlada, no, nažalost, uvjeren sam da je ona u Hrvatskoj nemoguća jer zahtijeva konsenzus. U tom slučaju preostaju prijevremeni izbori, no samo kad bi se istodobno proveo referendum na kojemu bi se odlučilo da vlada ne može izgledati kao što izgleda u nekoliko posljednjih mandata. Ne može stranka s jedanaest posto osvojenih glasova svih birača imati apsolutnu vlast i sve nas držati taocima svoje politike - kategoričan je Pezo, upozoravajući na apsurd koji živimo: usred procedure prekomjernog deficita dvije najvažnije osobe u zemlji, ministar financija i premijer, nisu razgovarale!

Rješenje je šok-terapija, a šok može biti i tehnička vlada, i prijevremeni izbori, i velika koalicija. Sve je bolje od ‘statusa quo’, poručuje Petar Lovrić, prvi čovjek Udruženja malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u.

>>>Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

24. travanj 2024 14:44