Hrvatska
StoryEditor

Pristojba za HRT ovisit će o visini plaće

06. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Godina 2013. mogla bi biti zadnja za koje je hrvatski puk plaćao HRT pristojbu na dosadašnji način. Pristojba se doduše, ako ne i na žalost, neće ukinuti, ali je više neće plaćati svatko tko ima prijemnik, niti će svatko plaćati isti iznos

Visina pristojbe ovisila bi o dohotku, a ne bi je plaćali, primjerice, nezaposleni.– Reforma HRT-pristojbe, nikako ne njeno ukidanje, svakako će biti jedna od ključnih tema rasprave o medijskoj politici koja se intenzivira – potvrdio je Novom listu  Milan F. Živković, glavni savjetnik za medije Ministarstva kulture.

Reforma bi trebala biti sastavni dio novog medijskog zakonodavstva kojeg je ova vlast najavila i na čijoj se izradi uvelike radi ne bi li ga se čim prije u 2013. i donijelo. Dobra vijest za HRT glasi kako je stav Ministarstva da bi polazno načelo te reforme trebalo biti da se prihodi HRT-a od pristojbe – mjesečno je to nekih 96 milijuna kuna – ne smanje.

Drugo je načelo, kako kaže Živković, to da pristojba više ne bude svojevrsni ‘flat tax‘, nego da njen iznos ovisi o visini dohotka obveznika.

– To bi, očigledno, značilo da se pristojba plaća individualno, a obaveza plaćanja ne proizlazi više iz posjedovanja prijemnika ili kompjutora u domaćinstvu, nego naprosto iz činjenice boravka u Hrvatskoj. Osoba s višim primanjima plaćala bi višu, a umirovljeni, recimo, ili nezaposleni nižu ili nikakvu pristojbu. Drugim riječima, za hipotetsko domaćinstvo od dvije osobe s upravo srednjim prihodom ne bi se praktično ništa promijenilo, osim što bi, umjesto sadašnjih osamdeset kuna, oboje ubuduće plaćali po četrdeset – pojašnjava Živković.

26. travanj 2024 10:07