Hrvatska
StoryEditor

Privatizacija Croatia osiguranja u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom

02. Lipanj 2015.

Privatizacija Croatia osiguranja provedena je temeljem važećih propisa i u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom, objavili su u utorak Ministarstvo financija i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na svojim internet stranicama.

Ministarstvo financija i DUUDI time su reagirali na mišljenje Državnog ureda za reviziju iz "Izvješća o obavljenoj reviziji godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna RH za 2014. godinu", a prema kojemu je o načinu privatizacije Croatia osiguranja trebao odlučiti Hrvatski sabor na prijedlog Vlade.

Uz napomenu kako u izvješćima o obavljenim revizijama Državni ured za reviziju daje mišljenja, naloge i preporuke te kako se u ovom slučaju radi o mišljenju, a ne o nalogu ili preporuci po kojem bi nadležno tijelo na koje se odnosi trebalo postupati, Ministarstvo financija obrazlaže svoje "neslaganja s navedenim mišljenjem" Državnog ureda za reviziju.

Iz Ministarstva i iz DUUDI-ja tako ističu da "Strategijom upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu RH (Narodne novine, br. 76/2013) društvo Croatia osiguranje d.d. nije određeno kao društvo od strateškog interesa za RH te je točkom 8.3. određeno kao društvo od razvojnog značenja koje treba restrukturiranje, dokapitalizaciju ili privatizaciju u cijelosti ili u dijelu".

"Nakon provedene rasprave u Hrvatskom sabor, Sabor je i donio navedenu Strategiju", navode iz Ministarstva i DUUDI-ja.

Sukladno toj Strategiji, ističu, "privatizacija društva Croatia osiguranje provedena je u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom (Narodne novine, br. 145/10 i 70/12) po članku 36. navedenog Zakona".

Pritom i iz Ministarstva i iz DUUDI-ja, citiraju članak 36. Zakona o upravljanju državnom imovinom: "Iznimno od odredaba članka 32. do 34. ovoga Zakona, Vlada Republike Hrvatske može odlučiti, na prijedlog nadležnog ministarstva u odnosu na osnovnu djelatnost trgovačkog društva, a uz pribavljenu suglasnost ministarstva nadležnog za financije i ministarstva nadležnog za gospodarstvo na taj prijedlog, da se dionicama ili poslovnim udjelima u određenom trgovačkom društvu raspolaže i na drugačiji način u cilju ostvarivanja određenih gospodarskih interesa ili izvršavanja obveza Republike Hrvatske".

"Iz navedenog jasno proizlazi da je postupak privatizacije proveden temeljem važećih propisa, odnosno u to vrijeme važećeg Zakona o upravljanju državnom imovinom u kojem je propisano koje tijelo upravlja državnom imovinom i koje tijelo donosi odluke o raspolaganju državnom imovinom", zaključuje se u objavi Ministarstva financija.

U travnju prošle godine grupa Adris grupa je kupila 39,6 posto dionica Croatia osiguranja, a potom je društvo dokapitalizirala sa 110 milijuna eura, nakon čega je postala vlasnikom 60 posto dionica CO-a. Istoga je mjeseca u državni proračun uplaćena kupoprodajna cijena dionica u iznosu od oko 905 milijuna kuna.

Državni ured za reviziju je u svom izvješću o obavljenoj reviziji naveo kako odluku o privatizaciji Croatia osiguranja Vlada nije mogla donijeti samostalno, već ju je morao potvrditi Sabor.

Prodaja dionica i dokapitalizacija provedene su po odluci Vlade o posebnom načinu raspolaganja dionicama društva iz srpnja 2013., utemeljenoj na Zakonu o upravljanju državnom imovinom, a prema kojem Vlada ima pravo odlučiti da se dionicama ili poslovnim udjelima u određenom trgovačkom društvu "raspolaže na drugačiji način, u cilju ostvarivanja određenih gospodarskih interesa ili izvršavanja obveza RH".

Državna revizija je, međutim, u svom izvješću upozorila da su donošenjem tog zakona izvan snage stavljeni zakoni o privatizaciji te o pretvorbi društvenih poduzeća, ali ne i Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja u RH, koji i dalje propisuje da odluku o privatizaciji kapitala na prijedlog Vlade donosi Sabor.

"S obzirom da stupanjem na snagu Zakona o upravljanju državnom imovinom nije prestao važiti Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja u RH, Državni ured za reviziju je mišljenja da je o načinu privatizacije Društva trebao odlučiti Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade RH", navodi se u izvješću Državnog ureda za reviziju.

Ministarstvo financija je i u odgovoru na nalaz revizije odbilo tumačenje da se privatizacija nije smjela provesti bez odluke Sabora i naglasilo kako je Croatia osiguranje privatizirano u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom i uz prethodna mišljenja mjerodavnih tijela državne uprave.

20. travanj 2024 04:39