Hrvatska
StoryEditor

‘Privatnik ima pravo platiti top menadžera isto kao što Barcelona plaća Messija‘

05. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Ministri financija EU nisu danas ponudili odgovor na to je li stigao kraj zlatne ere bankara budući da se London usprotivio rezanju bonusa, no ministar financija Slavko Linić domaćim bankarima spremio je još rigoroznije mjere.

Oni naime, ostvari li se Linićev plan, više neće moći dijeliti bonuse veće od četvrtine ukupnih primitaka, što je izazvalo oprečna mišljenja struke.

-Ova mjera je poprilično populistička jer se ograničavanjem bonusa ne uvodi red, nego se senzibilira javnost o tome da se ministarstva financija, uključujući i naše, na neki način bore protiv neodgovornog ponašanja banaka-kazao je Tomislav Ćorić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu u večerašnoj HRT-ovoj Govornici dodavši kako to nije način jer se radi o plaćama u privatnim tvrtkama kojima se ne može propisivati koliko mogu plaćati svoje zaposlenike 

-Privatni vlasnik ima pravo platiti vrhunskog menadžera isto kao što Messija plaća Barcelona, a uvođenjem ove mjere moglo bi doći do bijega posla i ljudi u manje restriktivna okruženja poput Dalekog istoka ili Amerike-istaknuo je pak direktor HUB-a Zoran Bohaček napomenuvši kako je odgođena isplata bonusa odlična mjera jer se tako izbjegava nagrađivanje loših i rizičnih odluka. 

Na optužbe o nedovoljnim ulaganjima banaka u gospodarstvo, Bohaček ističe kako banke moraju upravljati svojim rizicima.-Vidimo do čega je to dovelo u Sloveniji, ne smijemo gomilati loše kredite jer je to novac deponenata i vlasnika, a s druge strane i HNB propisuje pravila o prerizičnom poslovanju. Likvidnosti ima dovoljno i jedva čekamo dobre projekte da u njih uložimo, no banke se moraju držati regula - istaknuo je Bohaček.

Nadalje, HUB se slaže s time da je minus po tekućem jedan od najskupljih oblika kredita, međutim, smatraju da takvoj odredbi nije mjesto u zakonu.

-Što se ograničavanja kamatnih stopa tiče, već smo uputili prijedlog Liniću da se formira radna skupina i da se napravi novi zakon o kamatama, jer je sadašnja situacija loša. Trenutni limit od 12 posto za stambene kredite je lihvarenje i to treba iskorijeniti, no ne na umjetne načine, intervencijom u tržište-kazao je, napomenuvši kako među bankama vlada žestoka konkurencija te stoga nema potrebe za intervencijom.

09. svibanj 2024 03:16