Hrvatska
StoryEditor

Prodaja TDR-a BAT-u podigla likvidnost

19. Studeni 2015.

Prodaja rovinjskog TDR-a kompaniji British American Tobacco (BAT) snažno se odrazila na povećanje neto inozemne aktive, a time i na rast ukupnih likvidnih sredstava u zemlji, koji je poduprt i značajnijim rastom štednih i oročenih depozita, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke za rujan.

Naime, zadnji podaci HNB-a pokazuju da su ukupna likvidna sredstva (monetarni agregat M4), kao zbroj vrijednosti novčane mase, štednih i oročenih kunskih depozita, deviznih depozita te obveznica i instrumenata tržišta novca, dosegnula krajem rujna 287,4 milijarde kuna i na mjesečnoj razini bilježe snažan porast, od 6,4 milijarde kuna ili 2,3 posto. Rast je još izraženiji na godišnjoj razini i iznosi 12,7 milijardi kuna ili 4,6 posto. Rastu najšire definiranog agregata, kažu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA), pridonijeli su štedni i oročeni depoziti, koji su krajem rujna dosegnuli 207,8 milijardi kuna, zabilježivši snažan mjesečni rast od 7,8 milijardi kuna, odnosno 3,9 posto.

Također, ističu, prema informacijama HNB-a, povećanju neto inozemne aktive te porastu likvidnih sredstava snažno je pridonio priljev deviznih sredstava inozemnog ulagača odnosno BAT-ova kupnja većinskog udjela TDR-a. Posljedično su i na godišnjoj razini ukupni štedni i oročeni depoziti također značajno porasli, za 6,8 milijardi kuna ili 3,4 posto.

Ukupna novčana masa (monetarni agregat M1), koja obuhvaća gotov novac izvan kreditnih institucija, depozite ostalih financijskih institucija kod HNB-a te depozitni novac kod kreditnih institucija, iznosio je pak na kraju rujna 69,4 milijardi kuna te je, nakon pet uzastopnih mjeseci rasta na mjesečnoj razini, u rujnu smanjena za 544 milijuna kuna.

Bez obzira na mjesečni pad od 0,8 posto, kažu analitičari RBA, novčana je masa u odnosu na rujan lani zabilježila razmjerno snažnu stopu rasta, od 10,4 posto, potvrdivši trend pozitivnih stopa rasta na godišnjoj razini koji datira još od rujna 2012. godine. 

Smanjenju novčane mase u rujnu na mjesečnoj razini pridonio je pad depozitnog novca za 163 milijuna kuna, tj. 0,3 posto, na 48,3 milijarde kuna. No, na godišnjoj je razini depozitni novac zabilježio rast od 4,7 milijardi kuna ili 10,8 posto.  Istovremeno, gotov novac izvan kreditnih institucija, koji je krajem rujna iznosio 20,8 milijardi kuna, na mjesečnoj razini je smanjen 670 milijuna kuna (3,1 posto), dok je na godišnjoj razini porastao za 1,5 milijardi kuna  (7,9 posto).

20. travanj 2024 09:21