Hrvatska
StoryEditor

Prodajom udjela u šest tvrtki država namjerava namaknuti oko milijardu kuna

18. Srpanj 2014.
Piše:
Miro Soldić

Čelnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović prokomentirao je Vladinu odluku o prodaji državnih udjela u šest tvrtki.

Kazao je kako se od privatizacije Končara, HT, Maestrala, Jadroplova te luka Ploče i Vukovar nada zaradi od milijardu kuna, koja će djelomično biti utrošena na dokapitalizaciju Petrokemije Kutina.

Mi smo na CERP-u donijeli odluku o HT-u, Luci Ploče, Maestralu i Jadroplovu, na vladi je sad bio Končar ,a sljedeći tjedan će biti Luka Vukovar. Dio poduzeća koja su strateška potvrđuje vlada, a ostalo CERP. Cijeli taj paket ima ambicije ostvariti puno sredstava, oko milijardu kuna. Izvjesno je da će se dio upotrijebiti za Kutinu– izjavio je Pejnović, dodavši kako trpe kritike da presporo izlaze iz poduzeća koja su na tržištu.

Čudi ga iznenađenje koje je ovakva odluka izazvala u javnosti, budući da je sve predviđeno planom upravljanja državnom imovinom za ovu godinu koji je objavljen u NN/54.

Mnogi su iznenađeni i kukaju za državnom imovinom, a kad pogledate tko kuka, vidjet ćete da se uglavnom radi o menadžmentu tih poduzeća. Ja ne bih komentirao te njihove krokodilske suze i njihovu zaštitu državne imovine – poručio je Pejnović.

Slaže se s tvrdnjama nekih analitičara da trenutno nije pravo vrijeme za prodaju dionica i ističe da je to proces koji se planira provesti do kraja godina, a ne odmah i po bilo kojoj cijeni.

Analitičari su u pravu da nije dobro vrijeme za prodaju, ali mi nigdje nismo donijeli odluku da je prodaja počela jučer. To je proces čija je realizacija planirana za ovu godinu. Treba imati u vidu da se radi o više subjekata. U odluci vlade čak imate u članku 3 odredbu da ukoliko se ne realiziraju tražene cijene možemo ići na kratkoročno zaduženje. To će, ako bude nužno, biti izvedeno kod pojedinih poslovnih banaka zalogom tih dionica dok te dionice ne budu imale fer cijenu. Dakle, gdje ne bude tražene cijene založit ćemo, premostiti potrebe financiranja i vratiti dionice u prodaju onda kada bude potrebno – naglasio je Pejnović.

Na pitanje je li to početak vala šireg paketa privatizacije, kazao je kako oni rade samo ono što su najavili i da ne razumije čuđenje i kritike koje zbog toga trpe.

Posebno nas se kritizira oko HT-a, ali zaboravljaju da smo mi upravo podigli dividendu – zaključio je Pejnović.

26. travanj 2024 12:56