Hrvatska
StoryEditor

Prodaju se udjeli u Končaru, Sunčanom Hvaru i Eutelsatu

12. Svibanj 2016.

Upravno vijeće (UV) Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) u četvrtak je odlučilo o prodaji dioničkih udjela u tvrtkama Končar Elektroinudstrija, Sunčani Hvar i Eutelsat Communications putem burze.

Upravno vijeće CERP-a u četvrtak je, naime, nastavilo svoju prvu sjednicu, koju je započelo početkom svibnja (2. svibnja). Na sjednici, koja je trajala par sati, Upravno vijeće CERP-a prošao je sve točke predviđene dnevnim redom, izvijestio je novinare nakon sjednice predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Tomislav Boban, objasnivši i da su njihove točke usklađene i s onim što je na današnjoj konferenciji za novinare najavio premijer Tihomir Orešković.

Govoreći o prodaji dionica spomenute tri tvrtke, Boban je rekao da su sve tri izlistane na burzi te da će njihove cijene ovisiti i o burzovnim kretanjima.

Za Končar EI je najavio da će se na Burzi prodati 20,4 posto dionica, jer je to dio kojim Republika Hrvatska može raspolagati, a postoji još jedan dio dionica u portfelju države koji je zalog za jedan kredit, pa se njim još ne može raspolagati.

- Za prodaju dionica Končara prihvatili smo odluku Vlade iz 2014. godine i dali zadatak CERP-u da sve pripremi kako bi taj udjel mogao u prodaju na burzu, objasnio je Boban.

Slično će se, dakle na burzi, prodavati i udjel države od 29 posto u Sunčanom Hvaru, s time da je Upravno vijeće CERP-a danas utvrdilo minimalnu cijenu koju bi mogli postići u toj prodaji. 

- Radi se o cijeni od 28 kuna po dionici Sunčanog Hvara, što smatramo fer s obzirom na vrijednost te tvrtke, mada je ta cijena nešto veća od trenutne nabBurzi, kazao je Boban.

Ići će u prodaju i 0,45 posto udjela u tvrtki Eutelsat. Njezine dionice koje kotiraju na burzi u Parizu, a iako je to mali udio, vrlo je prihodovno značajan - premijer je na novinskoj konferenciji spomenuo da se radi o iznosu od oko 30 milijuna eura.

Na pitanje kada će te dionice na prodaju putem burze, Boban je odgovorio da će "još morati utvrditi neke parametre jer ne žele da javnost misli da se nešto poklanja ili rasprodaje. Svjesni smo vrijednosti i tih udjela i tih tvrtki i želimo dobiti najbolje", izjavio je Boban.

Na upit zašto su ACI i Podravka ‘skinute‘ u srijedu s liste strateški važnih tvrtki, Boban je odgovorio da one i nisu bile strateške nego od posebnog državnog interesa, kao i sve druge koje su na tom novom popisu (osam tvrtki).

- Pri kreiranju te liste vodilo se računa za koje tvrtke ima interesa, primjerice od mirovinskih fondova s kojima je već pregovarao i ministar financija i Vlada, a neke od tih tvrtki su već bile u postupku. To je sve zapravo dio strategije raspolaganja i upravljanja državnom imovinom za ovu godinu, da se poduzeća od posebnog interesa, a ne strateška, ove godine pokušaju privatizirati, poručio je Boban.

Boban je kazao i da je cilj da se već u idućih mjesec i pol dana nešto od toga uprihoduje od te tri tvrtke plus od onih o čijim su cijenama odlučili prije, odnosno prodaje hotela Maestral, Imperijal i HTP Korčula. Za te tri hotelske tvrtke odluku o obvezujućem krugu Upravno vijeće donijelo na prvom dijelu sjednice početkom svibnja te su već poslali pismo investitorima koji su iskazali interes da sada pošalju obvezujuće prodaje, no nije rekao do kada imaju rok za to.

- Pokušat ćemo nešto od svega toga uprihodovati u državni proračun u idućih mjesec, mjesec i pol dana, što se otprilike poklapa s datumima kada će kreditne agencije određivati ponovno rejting Hrvatske, krajem svibnja-početkom lipnja, te tim prihodima želimo taj rejting podići na višu stepenicu i dokazati da možemo i da imamo dobar smjer, zaključio je Boban.

Novinari su pitali Bobana i za dionice Croatia osiguranja, koje su također na listi osam tvrtki koje su ‘skinute‘ s popisa onih od posebnog interesa, a država pritom u toj kompaniji ima udjel od 30 posto, a on je istaknuo da i one mogu ići u prodaju, ali da za to treba odluka Vlade ili Sabora ili izmjena zakonske regulative. Uglavnom sve što kotira na burzi ići će preko nje, rekao je.

Komentirao je i situaciju oko rezidencije u Visokoj jer se ta rezidencija ponovno vratila na upravljanje DUUDI-ju te će, zajedno s objektom Zelena vila s vinskom kućom u Samoboru, DUUDI vrlo brzo staviti za potrebe rezidencije Vlade, Sabora i drugih.

- DUUDI je zadnjih godinu dana snosio troškove održavanja Visoke, a nakon što je Vlada odlučila dati to na raspolaganje Uredu predsjednice. Kako se to nije realiziralo, došli smo u zrakoprazni prostor i takvo stanje je bilo neodrživo te smo se s predsjednicom vrlo brzo dogovorili da objekt u Visokoj i ovaj u Samoboru ponovno idu na upravljanje DUUDI-ju, objasnio je Boban.

Boban je najavio i da će se u petak objaviti natječaj za ravnatelja CERP-a, o čemu je Upravno vijeće donijelo odluku u prvom dijelu sjednice, 2. svibnja.

25. travanj 2024 17:08