Hrvatska
StoryEditor

Proizvođačke cijene padaju 10. mjesec zaredom

12. Lipanj 2014.

Premda sporije nego u travnju, u svibnju su proizvođačke cijene u Hrvatskoj na godišnjoj razini pale 10. mjesec zaredom, što je posljedica slabosti domaće potražnje i nedostatka pritiska sa svjetskih tržišta roba.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u svibnju su proizvođačke cijene ostale nepromijenjene u odnosu na travanj, dok su u odnosu na svibanj prošle godine pale za 2,2 posto.

To je sporije u odnosu na 3-postotan godišnji pad proizvođačkih cijena u travnju, no nastavljen je trend negativnih godišnjih stopa proizvođačkih cijena ukupne industrije.

Pritom su na pad cijena ukupne industrije utjecale cijene i na domaćem i na nedomaćem tržištu, čije su stope pada na godišnjoj razini iznosile 2,4, odnosno 1,9 posto.

„Tako se i deseti mjesec za redom Hrvatska suočava s deflatornim stopama kretanja proizvođačkih cijena na domaćem tržištu, koje jasno odražavaju oslabljenu domaću potražnju, kao i izostanak pritiska s međunarodnih tržišta roba“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria na nedavno objavljeno izvješće DZS-a.

Promatrajući prema kategorijama GIG-a, dominantan utjecaj na pad proizvođačkih cijena na domaćem tržištu imaju cijene energije i intermedijarnih proizvoda, koje su zabilježile godišnji pad od 3,4, odnosno 2,8 posto.

Pad proizvođačkih cijena na godišnjoj razini također bilježe kapitalni proizvodi, za 0,1 posto, kao i netrajni proizvodi za široku potrošnju, za 2 posto, dok trajni proizvodi za široku potrošnju bilježe rast cijena za 0,2 posto.

18. travanj 2024 11:55