Hrvatska
StoryEditor

Proizvođačke cijene rasle na mjesečnoj razini, pale na godišnjoj

11. Listopad 2013.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u rujnu su bile 0,3 posto više nego u kolovozu, dok su prema rujnu prošle godine smanjene za 1,8 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

Bez cijena energije, proizvođačke su cijene u rujnu pale i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, na mjesečnoj za 0,1 posto, a na godišnjoj za 0,5 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u rujnu su u odnosu na kolovoz porasle za 0,1 posto. U odnosu na prošlogodišnji rujan bile su niže za 1,6 posto.

Cijene po kojima su se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem tržištu prodavali na stranim tržištima porasle su prema kolovozu za 0,7 posto, dok su prema rujnu lani niže za 2 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u rujnu su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u najznačajnijoj, prerađivačkoj industriji porasle za 0,5 posto, a za 0,1 posto povećane su u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša.

U rujnu su u odnosu na kolovoz za 1 posto pale proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, a za 0,4 posto u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji.

Na godišnjoj razini pak najizrazitiji pad proizvođačkih cijena u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine statistika bilježi u rudarstvu i vađenju, za 12,3 posto, dok su za 1,3 posto pale proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,5 posto.

Istodobno je rast proizvođačkih cijena, za 3,1 posto, zabilježen u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša.

04. svibanj 2024 01:06