Hrvatska
StoryEditor

Proizvođačke cijene rasle šest posto

08. Studeni 2012.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u listopadu su u odnosu na rujan zadržale stabilnost, a u odnosu na listopad prošle godine više su za 6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u listopadu na mjesečnoj razini porasle za 0,6 posto, a na godišnjoj razini za 1,1 posto.Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u listopadu su u odnosu na rujan bile više za 0,1 posto, dok su u odnosu na prošlogodišnji listopad više za 8,4 posto. Cijene po kojima su se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem tržištu prodavali na stranim tržištima u desetom su mjesecu u odnosu na prethodni niže za 0,1 posto, dok su u odnosu na lanjski listopad porasle za 1,8 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, u listopadu su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene energije pale za 1,2 posto. Istovremeno su cijene intermedijarnih proizvoda porasle za 0,7 posto, kapitalnih proizvoda za 0,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 posto.

Na godišnjoj razini, u listopadu ove u odnosu na isti lanjski mjesec, najveći rast bilježe cijene energije, za 21,1 posto. Porasle su i proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,7 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,2 posto, dok su istodobno pale cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto, a kapitalnih proizvoda za 0,6 posto. Promatrano pak prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u listopadu, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, i to za 31,6 posto. Proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji na godišnoj su razini porasle 20,8 posto, u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 19,2 posto, a u prerađivačkoj industriji za 3,1 posto, podaci su DZS-a.

25. travanj 2024 06:49