Hrvatska
StoryEditor

Proizvođačke cijene u opskrbi vodom porasle preko 20 posto

11. Ožujak 2013.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u veljači su u odnosu na siječanj porasle za 0,4 posto, dok su u odnosu na veljaču 2012. godine više za 2,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke cijene u veljači u usporedbi sa siječnjem porasle su za 0,2 posto, a u usporedbi s veljačom prošle godine povećane su za 0,8 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u veljači su u odnosu na siječanj bile više za 0,4 posto, a prema veljači 2012. godine više su za 3,7 posto.

Cijene po kojima su domaći industrijski proizvodi prodavani na stranim tržištima u veljači su u odnosu na siječanj bile više za 0,4 posto, dok su u odnosu na prošlogodišnju veljaču porasle za 0,1 posto.

Prema glavnim ekonomskim grupacijama, u veljači su u usporedbi sa siječnjem proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u sektoru energije porasle za 0,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,4 posto, kapitalnih proizvoda 0,2 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 0,2 posto.

U usporedbi s prošlogodišnjom veljačom, u drugom ovogodišnjem mjesecu proizvođačke cijene u energiji porasle su za 5,5 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,7 posto, dok su pale cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,6 posto, kapitalnih proizvoda 1,2 posto i intermedijarnih proizvoda 0,2 posto.

Promatrano prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u veljači su u usporedbi sa siječnjem proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji porasle za 0,6 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 1,3 posto, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,3 posto i u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,1 posto.

Na godišnjoj razini, proizvođačke cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle su za 20,9 posto, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 18,3 posto, prerađivačkoj industriji za 1,1 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 6,4 posto.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su na kraju siječnja u odnosu na stanje s kraja prosinca lani bile manje za 1,6 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kraj siječnja 2012. godine, smanjene za 4,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).Promatrano prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda krajem siječnja u usporedbi s mjesecom prije bile su u rudarstvu i vađenju veće za 1,7 posto, dok su u prerađivačkoj industriji smanjene za 1,8 posto.

Na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj 2012. godine, zalihe u rudarstvu i vađenju bile su manje za 20,6 posto, a u prerađivačkoj industriji za 3,5 posto.

Među 23 djelatnosti u sklopu prerađivačke industrije u njih 15 u siječnju je zabilježeno smanjenje, a u osam povećanje zaliha.

Pritom gotovo sve djelatnosti koje imaju značajniji udio u prerađivačkoj industriji na međugodišnjoj razini, prema siječnju 2012., bilježe smanjenje zaliha gotovih industrijskih proizvoda.

Tako su u proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je udio najveći i iznosi 18,71 posto, zalihe smanjene za 10,2 posto.

U proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda zalihe su u siječnju ove godine prema istom mjesecu 2012. pale za 12,2 posto, proizvodnji pića za 12,9 posto, a u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda (udio od 7,45 posto) za 6,9 posto.

Istodobno je rast zaliha zabilježen kod proizvodnje strojeva i uređaja, za 6,7 posto, ostalih prijevoznih sredstava, za 13,4 posto, proizvodnji namještaja, za 27,9 posto, proizvodnji tekstila za 2,6 posto itd.

04. svibanj 2024 00:00