Hrvatska
StoryEditor

Proizvođačke cijene u rudarstvu porasle čak 40,1 posto

11. Srpanj 2012.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u lipnju u odnosu na svibanj bile niže za 0,6 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine više su za 5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Kada se isključe cijene energije, proizvođačke cijene u lipnju su na mjesečnoj razini niže za 0,1 posto, a na godišnjoj su razini povećane za 1,2 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u lipnju su u odnosu na svibanj niže za 0,4 posto, a u odnosu na lanjski lipanj više su za 7 posto. Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu u lipnju su u odnosu na svibanj smanjene za 0,9 posto, dok su u odnosu na lipanj 2011. veće za 1,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u lipnju su u usporedbi sa svibnjem proizvođačke cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 0,2 posto, a cijene kapitalnih proizvoda za 0,1 posto. Cijene energije pale su za 1,8 posto, cijene intermedijarnih proizvoda za 0,5 posto, dok su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju ostale na istoj razini.

Na godišnjoj razini, u lipnju ove u usporedbi s istim mjesecom lani, proizvođačke cijene energije porasle su za 17,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,6 posto, dok su cijene kapitalnih proizvoda pale 0,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,6 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u lipnju u usporedbi s istim mjesecom prošle godine porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 40,1 posto. Proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji u lipnju su na godišnoj razini porasle za 17,6 posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 15,9 posto, a u prerađivačkoj su industriji porasle za 2 posto.

18. travanj 2024 13:07