Hrvatska
StoryEditor

Promet hrvatske industrije pao za 4,2 posto na godišnjoj razini

13. Rujan 2013.

Ukupni desezonirani promet hrvatske industrije u srpnju ove godine povećan je u odnosu na lipanj za 2,3 posto, dok kalendarski prilagođeni indeksi pokazuju da je u odnosu na prošlogodišnji srpanj pao za 4,2 posto, prvi su podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

U prvih sedam mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pak promet u industriji smanjen je 4,4 posto.

Na smanjenje srpanjskog prometa na godišnjoj razini, prema srpnju lani, utjecao je pad od 5,9 posto na stranim tržištima, dok je na domaćem tržištu istodobno zabilježeno povećanje prometa za 0,8 posto.

Promatra li se prema glavnim industrijskim grupacijama, u srpnju je najviše, za 28,1 posto, pala ukupna prodaja kapitalnih proizvoda. Ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena je istodobno za 4,4 posto, a intermedijarnih proizvoda za 3 posto. Nasuprot tome, ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 2,3 posto, a prodaja energije za 1,5 posto.

Na mjesečnoj je razini, pak, ukupna prodaja energije u srpnju uvećana za 8,2 posto, dok je prodaja kapitalnih proizvoda rasla za 2,7 posto, a intermedijarnih proizvoda za 1 posto.

Prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je u srpnju u odnosu na lipanj za 3 posto, a ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena je u istom razdoblju za 1,2 posto.

23. travanj 2024 15:39