Hrvatska
StoryEditor

Promet industrije pao 6,2 posto u prva četiri mjeseca u odnosu na lani

29. Lipanj 2016.

Ukupno je u prva četiri mjeseca ove godine promet industrije smanjen za 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ipak, ukupni promet hrvatske industrije u travnju ove godine na mjesečnoj je razini povećan za 1,5 posto, dok se na godišnjoj bilježi pad za 5,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u travnju u odnosu na ožujak na domaćem tržištu pao za 1,6 posto, dok je na inozemnim tržištima promet povećan za 3,9 posto. Na godišnjoj razini, prema travnju 2015.,, kalendarski je prilagođen promet industrije u četvrtom ovogodišnjem mjesecu pao za 5,4 posto, i to zbog pada prometa na domaćem tržištu za 9,2 posto. Promet na stranim tržištima je ostao na istoj razini.

Prema glavnim industrijskim granama, u travnju ove godine ukupna prodaja energije porasla je za 14 posto u odnosu na ožujak, a promet kapitalnim proizvodima za 4,6 posto. Istodobno je promet intermedijarnih pao za 3 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,9 posto, dok je promet trajnih proizvoda za široku potrošnju ostao na istoj razini.

Međugodišnja usporedba, prema travnju lani, pokazuje pak da je promet energijom smanjen za čak 43,4 posto. Niža je bila i prodaja intermedijarnih proizvoda, za 4,1 posto, kao i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,1 posto.

Na godišnjoj je razini porastao promet kapitalnih proizvoda, za 20,7 posto, te trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 8,4 posto.

16. travanj 2024 08:13