Hrvatska
StoryEditor

Promet industrije pao na domaćem, no raste na stranim tržištima

14. Svibanj 2012.

Hrvatska industrija u ožujku je zabilježila rast prometa na mjesečnoj razini, dok su smanjene nove narudžbe. Na godišnjoj je razini zabilježen pad prometa i rast narudžbi.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupni desezonirani promet industrije u ožujku je u odnosu na veljaču porastao za 0,2 posto. Na to je utjecao rast prometa na stranom tržištu za 11,3 posto, dok je na domaćem tržištu promet pao za 2 posto. Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni podaci pokazuju pad prometa industrije za 3,1 posto, pri čemu je na domaćem tržištu zabilježen pad za 4,5 posto, ali je na stranom tržištu promet povećan za 3,5 posto. Kumulativni podaci za prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pokazuju da je ukupni promet hrvatske industrije pao za 0,2 posto.

Po podacima DZS-a, prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi u ožujku u odnosu na veljaču bilježi pad narudžbi za 13,5 posto, pri čemu su narudžbe s domaćeg tržišta pale za 20,8 posto, dok su za 7,5 posto pale narudžbe sa stranih tržišta. U odnosu na ožujak 2011. narudžbe su porasle za 0,2 posto, pri čemu su narudžbe s domaćeg tržišta porasle za 1,9 posto, dok su naručitelji sa stranih tržišta svoje narudžbe smanjili za 4,2 posto. Statistički podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je na rast narudžbi na godišnjoj razini utjecao rast narudžbi intermedijarnih proizvoda za 24,9 posto.

Kod ostalih se pak glavnih industrijskih grupacija bilježi pad narudžbi u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine i pad je kod trajnih proizvoda za široku potrošnju iznosio 63,7 posto, kapitalnih proizvoda 21 posto i netrajnih proizvodi za široku potrošnju 10,9 posto. Prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi u prva tri ovogodišnja mjeseca povećala je narudžbe za 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

26. travanj 2024 19:48