Hrvatska
StoryEditor

Promjenu sustava zatražilo gotovo 15 tisuća tvrtki

21. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

U sustav plaćanja PDV-a prema naplaćenoj fakturi ušlo je 14.810 poreznih obveznika, rekli su nam u Poreznoj upravi.

Izmjenama zakona koje je donio ministar financija Boris Lalovac od 1. siječnja poduzetnici koji imaju do tri milijuna kuna prihoda mogli su birati između plaćanja PDV-a prema naplaćenoj ili ostanka u sustavu plaćanja prema izdanoj fakturi, koji je do sada bio na snazi. Poduzetnici su se morali odlučiti do 15. siječnja, a na taj potez odlučilo se skoro 21 posto onih koji su imali tu mogućnost. Odaziv je prema mišljenju Petra Lovrića, predsjedniku HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, jako dobar i pokazatelj je broja tvrtki koje imaju problema s naplatom svojih potraživanja. Većina tvrtki koje su ostale u sustavu plaćanja PDV-a prema naplaćenoj fakturi ugostitelji su i kafići, kojima takav sustav bolje odgovara.

– Treba znati da je više od 20 posto poduzeća koja su se odlučili na taj potez odličan broj. To su iskoristila poduzeća koja posluju s državom, zdravstvenim ustanovama i građevinskim sektorom, gdje su rokovi plaćanja nerijetko i 300 dana – rekao je Lovrić.

Iako je će ta mjera donijeti olakšanje malim poduzetnicima, Lovrić smatra da ne bi bila potrebna da se poštuju rokovi plaćanja. Ističe da se nada da će uskoro zaživjeti prijedlozi ministra Lalovca s ručka s poduzetnicima o kompenzaciji dugovanja s državom jer to bi bilo dodatno olakšanje za poslovanje.

26. travanj 2024 08:18