Hrvatska Preporučeno

Proračun za 2017. projiciran na 119,6 milijardi, rashodi na 126,5 milijardi kuna

Foto: Lider

Proračun za 2017. godinu iznosit će 119,6 milijardi kuna, odlučila je na današnjoj sjednici Vlada RH temeljem odluke o Smjernicama za donošenje proračuna. Novi proračun veći je u odnosu na posljednji rebalans ovogodišnjeg proračuna za 2,8 posto, rekao je ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade.

Vlada tako u idućoj godini predviđa prihode od poreza na dodanu vrijednost, dohotka i dobit u iznosu od 72,8 milijardi kuna, 23,1 milijardi kuna očekuju se od doprinosa, te 9,7 milijardi od EU fondova.

Kompenzacija za lokalnu i regionalnu samoupravu

Rashodi proračuna iznosit će 126,5 milijardi kuna, što je za 4,7 milijardi kuna više od posljednje verzije rebalansa ovogodišnjeg proračuna. Jedinicama lokalne i regionalne samouprave namijenjeno je 1,325 milijardi kuna za kompenzacije za gubitak sredstava vezanih uz promjene iz porezne reforme.

U 2017. Godini tako se planira deficit od 6,8 milijardi kuna ili 1,8 posto BDP-a, što predstavlja poruku investitorima da je Hrvatska stabilna i poželjna za investitore.

Ministar Krstičević Vladi se posebno zahvalio na povećanju proračunskih izdvajanja za Ministarstvo obrane, rekavši kako će to itekako utjecati na sigurnost cijele Hrvatske.

Na Vladi su prihvaćenje i određene korekcije porezne reforme.

Komentari