Hrvatska
StoryEditor

Prosvjed protiv ćirilice na središnjem zagrebačkom trgu

07. Travanj 2013.
Piše:
liderhrt

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizira u nedjelju u 12.05 na Trgu bana Jelačića prosvjed protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj.

Predsjednik Stožera Tomislav Josić rekao je kako očekuje da će središnji zagrebački trg biti prepun hrvatskih domoljuba i svih onih koji podržavaju ono za što se zauzima i traži njegov stožer.

- Okupit će se puno više sudionika nego na vukovarskome prosjednom skupu protiv uvođenja ćirilice u službenu uporabu u tom gradu, a na kojem je bilo oko 20.000 prosvjednika - najavio je glasnogovornik stožera Zdravko Komšić.

Prema Komšičevim riječima, najveći broj prosvjednika iz Vukovarsko-srijemske županije u Zagreb će organizirano doći posebnim vlakom koji iz Vukovara kreće u 5.29 ujutro, sa stajanjima u Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Kutini, a u Zagreb bi trebao stići u 9.51.

U posebnom vlaku koji smo organizirali u suradnji s Hrvatskim željeznicama bit će 17 vagona s oko 1500 domoljuba. Pored vlaka, dva autobusa s domoljubima polaze iz Iloka, po pet iz Osijeka i Slavonskog Broda, tri iz Otoka, dva iz Vinkovaca i sedam iz Zadra. To je barem ono što mi znamo, rekao je Komšić.

Također je rekao kako u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara očekuju da prosvjedni skup na Trgu bana Josipa Jelačića prođe bez ijednog incindenta, dostojanstveno i mirno kako i dolikuje hrvatskim domoljubima.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako očekuje da na prosvjedu protiv uvođenja ćirilice neće biti šovinističkih ispada te da svatko ima pravo na svoj politički stav, ali da je nužno poštovati zakon. Prema njezinim riječima svatko, ako ima argumente i potrebu izraziti svoj politički stav, ima na to i pravo, no temeljni je politički stav da u Hrvatskoj postoje zakoni koji su na snazi i koje treba poštovati.

Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu obavijestilo je američke državljane da se u nedjelju na Trgu bana Jelačića održava prosvjed protiv uvođenja ćirilice i savjetovalo im da taj prostor izbjegavaju jer postoji mogućnost da na skupu dođe do nasilja.

Iako bi prosvjed trebao proteći mirno, moglo bi doći do sukoba i izbijanja nasilja. Trebali biste izbjegavati mjesta održavanja prosvjeda i biti oprezni ako se nađete u blizini bilo kakvih većih okupljanja ili prosvjeda, navodi se u informaciji veleposlanstva američkim građanima. Policija očekuje velik broj sudionika na skupu pa se mogu očekivati i prometni zastoji u centru Zagreba u vrijeme prosvjeda, dodaje veleposlanstvo.

18. travanj 2024 07:47