Hrvatska
StoryEditor

Protiv Sanadera podignuta optužnica i za Planinsku

01. Rujan 2012.

Protiv bivšeg premijera Ive Sanadera USKOK je podigao i petu optužnicu koja se odnosi na slučaj Planinska. Optužnica je na sud stigla jučer kasno poslijepodne, potvrdio je Hini glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Dodijeljena je sucu Zoranu Luburiću, koji će je nakon pregleda dati na odgovor optuženima, a potom kroz nekoliko tjedana sazvati sjednicu optužnog vijeća na kojoj će se odlučivati o njezinoj osnovanosti, kazao je Devčić ne želeći govoriti o sadržaju optužnice. Uz Sanadera, optuženi su i bivši ministar Petar Čobanković, bivši saborski zastupnik HDZ-a Stjepan Fiolić, glavni direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević te Mesnice Fiolić i Centar za reprodukciju u stočarstvu. Riječ je aferi iz 2009. Vlada je tada za 79,9 milijuna kuna, po dvostruko većoj cijeni od realne, unajmila zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu od Hypo-Leasinga Kroatien. Leasing je uzet na 10 godina, od 2010. do 2019., što je dodatno povećalo proračunski trošak za PDV, kamate i druge troškove leasinga. Odluka o kupnji donesena je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade 2. travnja 2009. Hypo je zgradu u Planinskoj ulici kupio od Fiolića.

Navodno je Čobanković u istrazi sve priznao rekavši da je radio na izričit zahtjev Sanadera te da je i njega i Fiolića upozoravao da je riječ o prevelikoj cijeni. Nagađa se da se nagodio s USKOK-om za kaznu od oko godinu dana zatvora. Fiolić je nakon uhićenja priznao prodaju zgrade po uvećanoj cijeni, tvrdeći da je sav novac ostao kod njega. No, naknadno je promijenio iskaz rekavši da je oko 17 milijuna kuna odnio Sanaderu, na njegov zahtjev. Istražiteljima je i otkrio mjesto na svom imanju na kojem je Sanaderu skrivao dio vrijednih umjetničkih slika za kojima se tragalo. Sanader je u istrazi odbacio ove optužbe. Protiv bivšeg premijera podignute optužnice i u slučajevima Hypo, Ina-MOL, Fimi media te HEP-Dioki.

20. travanj 2024 16:30