Hrvatska
StoryEditor

Prugu Zagreb – Rijeka gradit će 20.000 Kineza?

25. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Kinezi su, čini se, ozbiljno zagrijani za posao gradnje nizinske pruge Zagreb – Rijeka, ali uz uvjet na štetu hrvatskih radnika. Kako Lider doznaje iz pouzdanih izvora postavili su uvjet da će graditi prugu ako budu mogli dovesti 20 tisuća radnika iz Kine.

Kako sada stvari stoje, zahtjev postavljen prije razgovora u Banskim dvorima između premijera Milanovića i predsjednika Uprave kineske brodarske tvrtke China Ocean Shipping Company Wei Jiafuy, nije konačan pa se može očekivati ‘cjenkanje‘, ali nije nemoguće da će nizinsku prugu graditi i kineski radnici. Hoće li hrvatska strana ponudu prihvatiti, ovisi i o drugom zainteresiranom ponuđaču, njemačkoj tvrtki DB International, dijelu grupacije Deutche Bahna.

U svakom slučaju, u igri je velik posao vrijedan, prema procjenama, 4,7 milijardi eura. Na konačnu odluku o izvođaču zasigurno će utjecati i interesi gospodarskih sila, SAD-a s jedne strane i EU s druge strane, a ne samo interesi Hrvatske da zaposli svoje radnike. Cjeloviti članak uz komentare stručnjaka koji su radili na studijama isplativosti ovog opsežnog posla pročitajte sutra u novom broju poslovnog tjednika Lider.

25. travanj 2024 07:44