Hrvatska
StoryEditor

Prva ovogodišnja odluka - veće plaće dužnosnicima

03. Siječanj 2013.
Piše:
liderhrt

Vlada je s prve ovogodišnje sjednice Saboru uputila tri zakona kojima se, među ostalim, povećava koeficijent za izračun plaća ravnateljima zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te njihovim zamjenicima i pomoćnicima.

Dužnosnicima istog ranga postaju ravnatelji Zavoda za posredovanje pri zapošljavanju, Središnjeg registra osiguranika te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU te njihovi zamjenici i pomoćnici. Status državnog dužnosnika daje se i predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić obrazložio je da se povećanje plaća i usklađivanje statusa dužnosnika predlaže zbog značajne uloge ustanova kojima su na čelu i povećanog opsega poslova u predstojećim reformama i obvezama vezanim za ulazak Hrvatske u EU.

Izmjenama i dopunama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika uređuje se i pravo dužnosnika kojima je istekao mandat da se vrate na prijašnja radna mjesta u državnom i javnom te u realnom sektoru, ako su s tim suglasni čelnici tijela ili poslodavac kod kojega su ranije bili zaposleni.Dužnosnik će najkasnije 15 dana po isteku mandata morati podnijeti zahtjev za povratak na radno mjesto, na koji mu poslodavac mora odgovoriti u roku od 45 dana. Ako je poslodavac suglasan s njegovim povratkom, dužnosnik će od prestanka mandata do povratka na radno mjesto moći primiti najviše dvije dužnosničke plaće. Ako ga poslodavac, pak, ne primi na posao, ili ako se sam ne želi vratiti na staro radno mjesto, moći će, kao i do sada, šest mjeseci primati punu, a potom šest mjeseci pola dužnosničke plaće.

Jednaka pravila predložena su i za saborske zastupnike i za Predsjednika Republike, koji će ured s dva službenika, osobnog vozača i službeni automobil, umjesto doživotno, ubuduće moći imati pet godina nakon prestanka mandata.

Vlada je osnovala Koordinaciju za investicije, na čijem je čelu potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić.

Grčić je na sjednici istaknuo kako Koordinacija ima tri strateška cilja. To su - realizacija ključnih projekata javnih poduzeća i onih financiranih iz proračuna, drugi cilj je u te projekte uključiti sredstva iz fondova EU-a i u konačnici raditi na eliminiranju svih administrativnih barijera u realizaciji privatnih investicija.

Ministar je naglasio kako je problem investicija ključni problem. One su u posljednje četiri godine pale za 30 posto. Taj pad je posebno izražen u privatnim investicijama koje u ukupnima sudjeluju s čak 70 posto udjela. Odlučili smo da Vlada pojačanom aktivnošću napravi platforme kojima će se na tjednoj bazi pratiti razvoj tih strateških ciljeva, dodao je Grčić. Dodao je kako će u realizaciju tog velikog posla biti angažirani i privatni poduzetnici.

Voditelji radnih skupina nove koordinacije su ministri Ivan Vrdoljak, Siniša Hajdaš Dončić, Mirando Mrsić te Grčićev zamjenik Jakša Puljiz. U skupini kojoj predsjeda ministar Vrdoljak bit će i predstavnici poslodavaca, obrtnika te gospodarske komore.

19. travanj 2024 04:29