Hrvatska
StoryEditor

Prvi korak prema euru - Od 1. travnja 2016. novi europski sustav platnog prometa

27. Svibanj 2015.

Posao prilagodbe na razne direktive/pravila EU s pristupanjem Uniji ni izdaleka nije završen. Domaća financijska zajednica trenutačno je angažirana u svojevrsnoj novoj ‘fiskalizaciji‘ – prilagodbi platnoga prometa za plaćanje u eurima, za što si je zadala rok do (nije šala) prvoga travnja iduće godine (službeni je rok 1. listopada 2016.).

Konkretno, riječ je o uvođenju SEPA-e (single euro payments area), jedinstvenoga platnog područja unutar kojeg se obavljaju plaćanja u euru. SEPA omogućuje bržu, transparentniju i jednoobraznu razmjenu bezgotovinskih naloga u eurima između banaka na području EU te Islanda, Norveške, Švicarske, Lihtenštajna, Monaka i San Marina.

Bankarska ‘fiskalizacija‘ Ta je ‘fiskalizacija‘ kod nas ponešto kompliciranija, jer je financijska zajednica odlučila istodobno razviti format SEPA i za platni promet u kunama kako bi u trenutku uvođenja eura taj prelazak bio što jednostavniji (s obzirom na hrvatske makroperformanse i ‘želju‘ svih stranaka za korjenitom promjenom, to neće tako brzo).

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

20. travanj 2024 15:05