Hrvatska
StoryEditor

Prvi kvartal donio 40 postotni rast izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku

16. Srpanj 2015.

Ukupni iznos izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio je 393,4 milijuna eura, što je u odnosu na isto razdoblje lani povećanje za 112,5 milijuna eura, odnosno 40 posto, pokazuju zadnji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

No, analitičari Raiffesenbank Austria (RBA) ističu kako je tako snažan dvoznamenkasti rast zabilježen uslijed relativno niske prošlogodišnje baze, odnosno svega 281 milijun eura izravnih stranih ulaganja u prva tri mjeseca 2014. Još snažniji rast, od 319 milijuna eura, odnosno čak 428 posto, zabilježen je u odnosu na prethodno, četvrto tromjesečje prošle godine, kada je iznos izravnih stranih ulaganja iznosio tek 74,6 milijuna eura. Međutim, važno je istaknuti, kažu iz RBA, da u svim spomenutim razdobljima nisu evidentirana tzv. kružna ulaganja, koja imaju učinak povećanja izravnih ulaganja u oba smjera tj. u Hrvatsku i iz Hrvatske u inozemstvo te stoga te usporedbe nisu analitički konzistentne.

- Premda je ohrabrujući podatak da je u prošloj godini zaustavljen godišnji pad stranih ulaganja, podaci za prvo tromjesečje 2015. godine upućuju ne samo na nastavak pozitivnih trendova, već i na činjenicu da su ostvareni iznosi još uvijek značajno ispod predrecesijskih vrijednosti, kažu analičari RBA.

Kao primjer tako navode da je u usporedbi s prvim tromjesečjem 2008. godine, kada su izravna strana ulaganja bila na razini 738 milijuna eura, njihova nominalna vrijednost u prva tri mjeseca ove godine za 345 milijuna eura ili 153 posto niža.

Relativno visok iznos izravnih stranih ulaganja tijekom pretkriznog razdoblja, podsjećaju iz RBA, uglavnom je bio posljedica velikih privatizacija, usmjerenih dominantno u sektor nerazmjenjivih dobara, poput financijskog sektora i trgovine, uz istovremeni izostanak tzv. greenfield investicija i ulaganja u sektor razmjenjivih dobara.

Promatrajući statistiku izravnih stranih ulaganja prema zemljama, u prvom ovogodišnjem tromjesečju najviše izravnih ulaganja došlo je iz Nizozemske - 145,5 milijuna eura ili 37 posto, Austrije 80,4 milijuna eura ili 20 posto ukupnih ulaganja. Slijede Italija, s uloženih 37 milijuna eura, Irska s 27,1 milijun eura te Njemačka s 24,4 milijuna eura izravnih ulaganja u Hrvatsku.

"Nastavak pozitivnih trendova očekujemo i u idućim tromjesečjima, a za snažnije poticanje stranih ulaganja, posebice u sektor razmjenjivih dobara, potrebno je poraditi na unaprjeđenju poslovne klime", zaključuju iz RBA.

17. travanj 2024 01:05