Hrvatska
StoryEditor

Prvi mjesec od dolaska nove Vlade u kojem nije rastao pesimizam

26. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Istraživanje agencije Ipsos Puls za Dnevnik Nove TV pokazalo je kako 63 posto građana Hrvatske smatra da zemlja ide u krivom smjeru. No, lipanj je, prema istraživanju Crobarometar, prvi mjesec od dolaska Kukuriku koalicije na vlast u kojem nije bilo dramatičnog porasta pesimizma.

Naime, zabilježen je pad od dva posto, dok je prethodnih mjeseci pesimizam rastao između 7 i 9 posto mjesečno. Pozitivno mišljenje o Tomislavu Karamarku, novom predsjedniku HDZ-a ima 30 posto ispitanika, dok je primjerice Zoran Milanović 2007. nakon dolaska na čelo stranke imao potporu od 55 posto. Jadranku Kosor je pak, nakon preuzimanja čelne funkcije u ljeto 2009. pozitivnom oživljavalo 39 posto građana.

U lipnju SDP je podržavalo 29 posto birača (u svibnju 33), a HDZ 20 posto, što je rast od dva posto u odnosu na prethodni mjesec. SDP-u je ovo najlošiji rezultat od listopada prošle godine. Laburistima je ovo prvi mjesec pada, dobili su osam posto. HDSSB ima 4,2 posto, a zaustavljen je i pad HNS-a – dobili su 3,2 posto. Pravaši Ruže Tomašić imaju 3,1 posto: nezavisna lista Ivana Grubišić 3,0, HSLS i HSP po 2,5 posto, Blok umirovljenici zajedno 2,3, HSS 2 baš kao i IDS. Kerumova stranka ima 0,5 posto, baš kao i SDSS.

Vladine poteze ne odobrava 52, a podupire 35 posto građana. I tu je porast nezadovoljstva najmanji u zadnjih šest mjeseci, samo dva posto. Prethodnih mjeseci porast nezadovoljstva iz mjeseca u mjesec rastao je između šest i osam posto.

25. travanj 2024 14:32