Hrvatska
StoryEditor

Prvo će propasti stočari, a onda ratari

05. Listopad 2012.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) upozorila je danas na alarmantno stanje u poljoprivredi, mišljenja su kako će bez intervencije države mnoga gospodarstva propasti, a ukazali su i na štete koje poljoprivredna gospodarstva trpe zbog loše kvalitete plavog dizela.

Predsjednik HPK Matija Brlošić na konferenciji za novinare je istaknuo kako su poljoprivrednici, korisnici plavog dizela već nekoliko puta upozoravali da kvaliteta tog goriva ne zadovoljava zbog čega obiteljska gospodarstva trpe znatne štete.

Stoga će HPK od nadležnih institucija tražiti izmjenu pravilnika o korištenju plavog dizela i s obzirom na njegovu kvalitetu predložit će da se plavi dizel kao takav ne prodaje već da se omogući trošenje eurodizela.

Problem je u tome, kažu u HPK-u, što poljoprivredna mehanizacija nije ista kao prije deset godina, tehnologija napreduje, no kvaliteta goriva je ostala ista kao prije 20 godina, motori se kvare i dolazi do velikih šteta.

Ljudi su investirali u strojeve koji imaju motore eco 4 i 5 koji manje zagađuju okoliš, a kvaliteta plavog dizela takve sustave uništava i dolazi do kvarova vrlo skupih dijelova za te traktore, kazao je Brlošić.

Stoga traže da ostane isti model naplate kao i do sada, seljak će doći na postaju Inu, platiti po cijeni plavog dizela, a točiti eurodizel, čistije i kvalitetnije gorivo.

Iz HPK su ponovo upozorili da je stanje u agraru zbog suše alarmantno, štete su ogromne, kod dijela proizvođača kukuruza i do 100 posto, šećerne repe više od 50 posto, soje blizu 100 posto, a velike su štete u proizvodnji mlijeka.

Ukoliko država ne bude intervenirala prvo će svoja vrata zatvoriti stočari, već je nekoliko tisuća obiteljskih gospodarstva ove godine to napravilo, a sljedeće godine su na redu ratari, kazao je Brlošić.

Ukazao je i na probleme s terena gdje pojedine komercijalne banke jednostrano prekidaju postojeće HBOR-ove kredite i vraćaju ih na komercijalne, ‘ciljajući‘, kako je rekao, na farme ili višegodišnje nasade koje će sistemom ovrha oduzeti od seljaka.

Brlošić je kazao kako su sa tim problemom upoznali Ministarstvo poljoprivrede i očekuju da ono poduzme neke mjere, a ukoliko ne izaći će sa imenima banaka o kojima se radi.

19. travanj 2024 19:07