Hrvatska
StoryEditor

Prvo ročište u tužbi protiv banaka 4. srpnja

14. Lipanj 2012.
Piše:
liderhrt

Sud je napokon zakazao prvo ročište u najvećoj kolektivnoj tužbi koju je protiv poslovnih banaka u Hrvatskoj podigla Udruga Franak, objavila je udruga. Banke su se očitovale na kolektivnu tužbu da nisu odgovorne.

Prvo će ročište biti 4. srpnja, a iz Udruge su, na svojim internetskim stranicama, objavili kako će o zbivanjima sa ročišta svakako ažurno izvještavati.- Budući da je proces sada u tijeku, ostali detalji neće se moći iznositi i komentirati. Pravda je na našoj stani, vjerujemo u pobjedu - kažu.

U travnju su udruge Potrošač i Franak podignule dosad najveću kolektivnu tužbu u Hrvatskoj protiv osam banaka. Tužbom će se pokušati dokazati nedopuštena i nepoštena primjena valutne klauzule u švicarskim francima, kao i primjena ugovora o promjenjivoj kamatnoj stopi. Tužba se temelji na Zakonu o zaštiti potrošača i tužbom se traži da se utvrdi da su banke povrijedile kolektivni interes potrošača na način da su postupale nepoštenom trgovačkom praksom i sklopile ugovore koji imaju u jednom dijelu nepoštene odredbe, izjavila je tada odvjetnica Nicole Kwiatkowski, u ime udruge Franak.

Više od 75.000 građana ima stambene kreditima u francima. Rate kredita dosad su im se povećale i do 35 posto. Tužba je podignuta protiv osam banaka koje posluju u Republici Hrvatskoj, i to: Zagrebačke Banke, Privredne Banke Zagreb, Erste & Steiermärkische Banke, Raiffeisenbank Austria, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP Banke, Société Générale – Splitske banke i Volksbanke.

26. travanj 2024 16:22