Hrvatska
StoryEditor

Pusić u Bruxellesu razgovara o Pelješkom mostu

18. Rujan 2012.
Piše:
liderhrt

Hrvatska je prema dogovoru s Europskom komisijom pojednostavnila projekt gradnje Pelješkog mosta. Hrvatske ceste već su pripremile nacrt novog pelješkog mosta koji se tek treba odobriti u Bruxellesu.

Najvažnija je značajka da je novi projekt gotovo milijardu kuna jeftiniji od staroga. Most će biti uži, s dva prometna traka, a možda i niži. Za završetak kompletnog projekta trebat će oko 350 milijuna eura, što je čak 134 milijuna manje nego na starom projektu. 

Zasad je još nejasna visina. Stari projekt predviđao je 55 metara, a novo idejno rješenje most spušta 20 metara niže. Ako se to prihvati, gradio bi se gredni most, u suprotnom ostajemo na staroj visini pri ovješenom tipu. Takva rješenja predstavit će u Bruxellesu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. 

U Saboru su zbog mosta rešetali Zorana Milanovića. Oporba ga optužuje da je zaustavio radove. Premijer je ponovio da Hrvatska za gradnju mosta sama nema novca. Radovi tako ovise o europskim odlukama, a Vlada se nada da će iz fondova povući oko 80 posto za troškove.

Večernji list prenosi izjavu akademika Ibrahima Bušatlije, eksperta za geomorfologiju i član Pomorskog društva BiH, koji je novi projekt mosta nazvao ‘agresijom Hrvatske na pomorske vode BiH‘. Most se pravi preko naših teritorijalnih voda koje iz Neuma u obliku koridora idu u međunarodne vode. Visina od 35 metara kočit će izlaz u međunarodne vode i prolazak brodova koji voze kontejnere, ratnih brodova i kruzera, kazao je Bušatlija.

26. travanj 2024 18:10